Nobelova nagrada za mir Malali Jusufzai i Kailaš Satiartiju

Malala Jusafzai

Malala Jusafzai

Pakistanska djevojčica koja se zalaže za prava djevojčica na školovanje Malala Jusafzai (17) i borac za prava djece iz Indije Kailaš Satiarti (60) ovogodišnji su dobitnici Nobelove nagrade za mir, saopćeno je iz Švedske akademija u Štokholmu.

“Djeca moraju da idu u školu i ne smiju da budu finansijski eksploatirana”, rekao je predsjednik norveškog Nobelovog komiteta Tjorbjorn Jagland.

Malala Jusufzai važila je za favorita ovogodišnje “utrke” za Nobela. Ona je u centar pažnje javnosti dospjela nakon što je teško ranjena u napadu talibana u Pakistanu zbog svog zalaganja na pravo djevojčica da se školuju.

Teško povrijeđena prebačena je u Veliku Britaniju gdje su joj ljekari spasili život, a nakon oporavka Malala jhe postala jedan od najvećih boraca za prava djece, posebno prava na školovanje djevojčica.

Satiarti (60) promovirae ideje nekadašnjeg vođe naroda Indije Mahatme Gandija i bio je lider mirnih protesta “koji su za cilj imali borbu protiv teške eksploatacije djece radi finansijske dobiti”, navedeno je iz Nobelovog komiteta.

Posted by on 2014-10-11. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login