Nogomet ujedinjuje svijet, zašto ne bi i BiH?

 reprezentacija, BiHUoči utakmice u Zenici BiH je u nogometnoj groznici kakve odavno nije bilo na ovim prostorima.

Pobjedu BiH u duelu sa Portugalom predviđaju i političari iz oba entiteta.

Čini se da su građani Bosne i Hercegovine uoči utakmice na Bilinom polju barem na kratko zaboravili teške životne nedaće i sumorne političke teme. Svi u ovoj zemlji govore o šansama BiH da se plasira na Evropsko prvenstvo u nogometu.

Prema anketama iz bh. gradova, većina se nada pobjedi BiH. “Portugal ima jak tim, tu je i Ronaldo, ali mislim da ćemo im se večeras u Zenici osvetiti za poraz iz 2009. godine“, kaže građanin Sarajeva.

Susret nogometnih reprezentacija BiH i Portugala neizbježna je tema i na društvenim internet mrežama. Na svom Facebook statusu bh. režiser Haris Pašović sinoć je objavio: “Dobio na e-mail: Lijepa vijest iz Zenice. Sinoć je u BiH ušla najveća poslijeratna investicija od preko 250 miliona eura, reprezentacija Portugala na čelu sa Ronaldom! Propašće… kao i mnoge druge investicije do sada u našoj zemlji… :D.

Može li nogomet ujediniti BiH?

Haris Pašović je za Deutsche Welle komentirao optimizam koji uoči utakmice na stadionu Bilino Polje ispoljavaju građani, ali i političari iz oba bh. entiteta.

Nogomet može ujediniti BiH jer nogomet ujedinjuje svijet! Huliganski ispadi na utakmicama su politički projektovani incidenti. Ljudi koji stvarno vole nogomet se međusobno razumiju i poštuju“, kaže Pašović.

Sportska euforija ovladala je i državnim institucijama gdje su se zvaničnici iz oba entiteta okupili na nastavku “strukturalnog dijaloga” o reformi pravosuđa u BiH. Ministar pravde Republike Srpske Džerard Selman očekuje pobjedu BiH. “Mislim da je dovoljno 1:0 da se ide dalje“, kaže Selman.

Političari prognoziraju pobjedu BiH

Lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić se nada povoljnom ishodu utakmice za BiH, ali rezultat nije mogao prognozirati. “Nadam se da će BiH proći i mislim da su šanse vrlo realne“, rekao je Ljubić.

Denis Bećirović iz SDP-a BiH vjeruje da će reprezentacija BiH učiniti sve da što bolje predstavi svoju zemlju. “Treba biti realan, Portugalci su favoriti, ali se ipak nadam prolazu BiH“, kaže Bećirović.

Niko Lozančić iz HDZ-a BiH smatra da je reprezentacija BiH bolja od Portugala. “Bit će 2:1 za nas“, kaže Lozančić.

Džeko je za BiH kao Ronaldo za Portugal, ali pobijedit će BiH“, kaže poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Slavko Jovičić – Slavuj. BiH će ovdje pobijediti sa 3:1, a u Portugalu će izgubiti sa 1:0 tako da će proći dalje“, kaže Slavuj.

Hoće li Džeko nadmašiti Ronalda?

Urednik sportskog programa BH radija 1 Adnan Ljubović kaže da samo nogomet, barem na kratko, može zasjeniti sumornu bh. svakodnevnicu. Ljubović se nada da će “bh. dijamant Džeko nadmašiti ‘omraženog’ Ronalda“, te da će selektor nogometne reprezentacije BiH Safet Sušić – Pape “razbiti prokletstvo kvalifikacija i, nakon dugih 15 godina, BiH odvesti na jedno veliko takmičenje“.

Eventualni uspjeh nogometne reprezentacije BiH neće smanjiti cijene osnovnih životnih potrepština u BiH, neće poboljšati ekonomsku situaciju niti će skloniti neodgovorne političare u ovoj zemlji, ali bi barem šest mjeseci naciju mogao držati u uvjerenju da smo nezasluženo crna rupa Evrope“, kaže Adnan Ljubović. Kvalifikacijska utakmica za UEFA EURO 2012 između BiH i Portugala počinje u večeras u 20 sati.

dw/bih-x.info

Posted by on 2011-11-11. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login