Norveška se povlači iz napada NATO-a na Libiju

Norveška, avion, Libija
Norveška je jedna od osam članica NATO koje učestvuju u zračnim napadima na Libiju i prva je zemlja Alijanse koja se povlači iz te operacije, koja je inače od prvog dana izazvala različitia reagovanja u svijetu, čak i unutar samog vojnog saveza.
“Norveški avioni će posljednji put letjeti iznad Libije 30. jula”, potvrdio je zvaničnik NATO-a, javljaju agencije.

Norveška je u početku učestvovala u vojnim operacijama nad Libijom sa šest aviona F-16, ali je prošlog mjeseca taj broj smanjen na četiri.

Povlačenje Osla iz vojnih operacija u Libiji se ne dovodi u vezu sa krvoprolićem koje se prošle sedmice desilo u toj skandinavskoj zemlji.

U zračnim napadima na Libiju, koji su počeli krajem marta, učestvuje samo osam od 28 članica tog vojnog saveza. Osim Norveške, tu su Velika Britanija, Francuska, Kanada, Belgija, Danska, Italija i SAD.

U NATO kažu da povlačenje Norveške neće ugroziti efikasnost operacija saveznika protiv režima Moammera Gaddafija, pogotovo što je London već odlučio da angažuje još četiri aciona tipa “tornado”.

Norveška će ubuduće u operaciji NATO-a protiv Libije učestvovati sa deset oficira koji se nalaze u jednom vazdušnom komandnom centru u Italiji.

Posted by on 2011-07-30. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login