Norvežanin Anders Behring Breivik danas pred sudom

Anders Behring Breivik

Anders Behring Breivik

U Norveškoj će danas u podne minutom šutnje biti odata počast poginulima u dva napada koja je u petak izvršio Norvežanin Anders BeHring Breivik. Počast žrtvama odat će premijer Stoltenberg i kraljevska porodica na Univerzitetu u Oslu.

U znak solidarnosti sa susjednom zemljom, i u Švedskoj će biti održana minuta šutnje, tako da će u obje države zastave biti spuštene na pola koplja u znak žalosti.

Prema posljednjim informacijama iz policije, u napadu u centru Osla i masakru koji je poslije toga počinjen na otoku Utoya ubijeno 93 ljudi, a 97 ozlijeđeno.

Jedini osumnjičeni za ta dva napada Anders Behring Breivik, koji se tereti za terorizam, priznao je da je odgovoran za oba napada i on bi danas trebalo da bude izveden pred suca.

Činjenica da u Norveškoj maksimalna kazna za to krivično djelo iznosi 21 godinu zatvora izazvala je kritike građana, koji smatraju da bi takva kazna bila preblaga za napadača koji je počinio ovako užasan zločin. Ukoliko bi bio proglašen krivim i osuđen po sadašnjim odredbama, Breivik bi faktički za svaku ubijenu osobu odležao po 82 dana. Sve veći broj ljudi traži da maksimalna kazna koju predviđa norveško zakonodavstvo bude pooštrena.

U međuvremenu, mediji analiziraju njegov dnevnik pun islamofobije u kom se divi haškom optuženiku Radovanu Karadžiću. Breivik je u svom manifestu napisao kako bi želio upoznati Radovana Karadžića, za kojeg kaže da će biti zapamćen kao časni križarski ratnik i evropski ratni heroj.

U manifestu ‘Evropska deklaracija nezavisnosti – 2083’, koji ima 1.500 strana, Breivik između ostalog piše i o osobama koje bi želio upoznati. Na tom se popisu našao papa Benedikt XVI, Vladimir Putin, ali i ratni zločinac Radovan Karadžić. Breivik negira da je Karadžić ‘masovni ubica i rasist’, već će’zbog napora da oslobodi Srbiju islama biti zapamćen kao časni križarski ratnik i evropski ratni heroj’.

Breivik je u manifestu napisao i da je bio iznerviran uplitanjem norveške vlade u NATO bombardiranje Srbije tokom ‘kosovske kampanje’. ‘Nema više vremena za dijalog, miru smo dali šansu. Došlo je vrijeme za oružani otpor. Shvaćamo da građanski rat u Evropi traje još od 1999. godine, kada su evropski i američki marksisti i multikulturalisti, preko NATO-a, objavili rat kršćanima Srbima i oduzeli im pravo da zaustave islam na njihovoj zemlji’, navodi se u dokumentu.

32-godišnji masovni ubica želi priliku na sudu, gdje bi objasnio svoje postupke, koje je nazvao ‘monstruoznim, ali potrebnim’. Breivik želi svojih pet minuta u sudnici, prenosi njegov advokat. Norveški monstrum želi svojoj zemlji i svijetu objasniti zašto je izvršio masakr nad najmanje 93 osobe.
On bi se na sudu trebao pojaviti oko 13 sati po lokalnom vremenu. Hoće li ročište biti otvoreno za javnost, nije poznato.

Posted by on 2011-07-25. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login