Nova akademska godina: U Mostaru više od 21.000 studenata

Mostar

Mostar

Sljedeće akademske godine u Mostaru će studirati oko 21.000 studenata. Rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Sead Pašić nam je kazao kako će sljedeće akademske godine na ovoj visokoškolskoj instituciji studirati oko 5.000 studenata, dok su iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru potvrdili kako će na ovoj instituciji obrazovanje stjecati više od 16.000 studenata.

Netom je, pak, završen prvi krug upisnih rokova i na Univerzitetu i na Sveučilištu. Na pojedinim fakultetima već je ispunjena kvota primljenih brucoša.

Povećanje kvote

– Objavili smo natječaj za 1.550 studenata u prvom ciklusu. Javilo nam se oko 1.000 studenata, te smo zadovoljni odzivom. To je za oko 25 posto više novih studenata nego ranijih godina, rekao je Pašić.

Govoreći o interesu za pojedine fakultete, Pašić je rekao da mladi ljudi ponajviše žele steći obrazovanje iz spektra informatičkih i tehničkih znanosti.

– Najveći pritisak je na Fakultet informacijskih tehnologija. Na prijemni ispit za taj fakultet javilo se 100 kandidata više nego ih primamo. Dosta veliki je pritisak i na druge tehničke fakultete, poput Agro-mediteranskog, Građevinskog i Mašinskog, izjavio je Pašić.

Zbog povećanog interesa studenata, tri spomenuta fakulteta su od Ministarstva obrazovanja Hercegovačko-neretvanske županije tražila povećanje upisne kvote.

– Još nema odgovora iz nadležnoga ministarstva. Stoga ne znam hoće li na tim fakultetima biti slobodnih mjesta u septembru. Na društvenim naukama još imamo mjesta. Na Pravnom i Ekonomskom fakultetu isto tako imamo mjesta, rekao je rektor Univerziteta “Džemal Bijedić”, te je naglasio kako su od društvenih znanosti kvote ispunjene na studijima turskog jezika i komunikologije.

– No, mjesta ima na drugim odsjecima. Mjesta ima i na nastavničkim fakultetima. Odziv je nešto lošiji na društvenim nego na tehničkim naukama, kazao je Pašić.

Za društvene znanosti je, pak, veliki interes na Sveučilištu u Mostaru. Na prvom upisnom roku, prema informacijama iz Rektorata Sveučilišta u Mostaru, bilo je prijavljeno više od 3.000 kandidata. Drugi upisni rokovi će se održati početkom rujna.

Iz Rektorata upozoravaju kako neki fakulteti neće ni organizirati jesenski prijemni ispit. To bi se moglo dogoditi na Medicinskom i Farmaceutskom fakultetu.

Strojarstvo

– Najveći broj prijavljenih kandidata, prema očekivanjima, na društvenim je fakultetima. Razlog je široka lepeza ponuđenih studijskih programa i mogućnost kombiniranja. Međutim, primjetno je povećano zanimanje za tehničke fakultete, posebice za studij strojarstva, kazao je Franjo Takač iz ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

Isto tako, iz Rektorata Sveučilišta smo doznali i kako je broj studenata iz Hrvatske u konstantnom porastu. Procjenjuje se kako je od ukupnog broja studenata Sveučilišta u Mostaru čak 17 posto njih iz Hrvatske.

Posted by on 2014-08-06. Filed under Mostar, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login