Novi bombaški napad u Bagdadu, poginule 23 osobe i više od 60 ranjeno

Bagdad

Bagdad

U seriji eksplozija koje su u četvrtak potresle dijelove Bagdada nastanjene šiitima poginule su 23 osobe i više od 60 ranjeno, izjavili su irački zvaničnici.

Krenuo sam na posao kada se dogodila eksplozija. Mislim da se svi bojimo da će ponovo početi nasilje između šiita i sunita, rekao je svjedok eksplozije Tarik Anad (52) koji je zaposlen u vladi, prenosi AP.

Do zategnutih odnosa između šiita i sunita u Iraku došlo je nakon što je premijer Nuri al Maliki (šiit) optužio potpredsjednika Iraka Tarika al Hašemija (sunit) da je planirao i organizovao ubistva političara i policajaca u Bagdadu.

Potpresjednik Iraka trenutno se nalazi u poluotcijepljenoj oblasti na sjeveru Iraka kojom upravljaju Kurdi i odbija da se vrati u Bagdad gdje bi mu bilo suđeno.

Predsjednik Iraka Džalal Talabani pokušava da pomiri zavađene šiite i sunite, podsjećaju agencije.

Premijer al Maliki zahtijevao je u srijedu da se njegov zamjenik Saleh al Mutlak (sunit) razriješi dužnosti jer je nazvao premijera “diktatorom gorim od Sadama Huseina”.

O zahtjevu za smjenu Mutlaka još nije raspravljao parlament čiji rad bojkotuju predstavnici sunitske frakcije iz čijih redova je i sam vicepremijer.

Do sukoba između sunita i šiita u Iraku došlo je samo nekoliko dana nakon, za Iračane historijskog, povlačenja američkih vojnika iz Iraka.

Posted by on 2012-01-05. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login