Novi snijeg otežava saobraćaj u većem dijelu BiH

putevi, snijegZbog novih snježnih padavina jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća otežano i usporeno.

Posebno se skreće pažnja na dionice preko planinskih prijevoja, gdje snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm. Dodatne poteškoće vozačima na području Kupresa, Livna i Šuice pričinjava jak vjetar, koji stvara snježne nanose. Na planinskom prijevoju Romanija (Sarajevo – Rogatica) za teretna vozila sa prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca, dok je na prevoju Crni Vrh (Zvornik – Tuzla) za ovu kategoriju vozila na snazi zabrana.

Učestala je pojava lavina na putnom pravcu Krupac – Trnovo – Brod na Drini, pa je otežano saobraćanje, dok se na putu Tjentište – Gacko iz istog razloga (lavine) ne preporučuje kretanje.

Vozačima se preporučuje da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Na put ne krećite bez zimske opreme.

I dalje je privremeno zabranjen saobraćaj teretnih i priključnih vozila ukupne mase preko 3,5 t i autobusa na magistralnim putevima M-18 Brod na Drini – Kula i M-20 Brod na Drini – Gacko. Zabrani ne podliježu vozila kojim se vrši prevoz hrane, energenata (nafta, naftni derivati, lož ulje, ugalj), lijekova i medicinske opreme, a koja mogu saobraćati uz policijsku pratnju.

Za sav saobraćaj zatvoren je granični prelaz Hum – Šćepan Polje. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.

VEŽI SE-SIGURNOSNI POJAS SPAŠAVA ŽIVOT

Kod sudara za putnike na zadnjem sjedištu koji se nisu vezali sigurnosnim pojasom opasnost od težeg ozljeđivanja i smrtnog stradanja se povećava za tri puta u odnosu na vezane putnike. Zato UVIJEK PROVJERITE JESU LI SVI VAŠI PUTNICI VEZALI SIGURNOSNE POJASEVE!

Upozoravaju se vozači da zbog viših temperatura tokom dana dolazi do topljenja snijega i spiranja soli i posipnog materijala sa kolovoza, te da tokom noći zbog pothlađenosti kolovozne konstrukcije dolazi do formiranja poledice. Apeluje se na vozače da smanje brzinu i da voze veoma oprezno.

IZ BIHAMK-a

Mole se motorizovani građani da prije dolaska naše tehničke ekipe, očiste vozilo od snijega i obezbijede nesmetan prilaz našem vozilu. Radno vrijeme BIHAMK-a je kao i uvijek 24 sata, dok je broj Pozivnog centra 1282 (iz inostranstva +38733 282100).

U skladu sa Ugovorom koji je potpisan sa JP Ceste FBiH o obavljanju poslova pomoć-informacije na javnim cestama u dijelu Federacije BiH, BIHAMK je dužan da, bez naknade, svakom motorizovanom učesniku u saobraćaju godišnje pruži tri usluge tehničke pomoći na cesti, a najviše jednu uslugu tokom mjeseca, sa ciljem stavljanja vozila u mobilno stanje.

Ukoliko se kvar ne može otkloniti BIHAMK je dužan i ukloniti vozilo sa ceste do najbližeg servisa. Besplatne usluge pomoći na cesti BIHAMK je obavezan pružiti učesnicima u prometu u sljedećim kantonima: Unsko-sanski, Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Bosansko-podrinjski, Srednjobosanski, Hercegovačko-neretvanski i Sarajevski kanton, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Posted by on 2012-02-21. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login