NPS otvara sezonu retrospektivom predstava Sulejmana Kupusovića

Narodno pozorište Sarajevo,

Narodno pozorište Sarajevo,

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) sezonu 2014./2015. otvorit će 14. oktobra retrospektivom predstava nedavno preminulog reditelja Sulejmana Kupusovića. Prva od njih bit će “Hamlet u selu Mrduša donja” ili “Hamlet zna što narod ne zna”.

Potom će 15. oktobra biti izvedena Kupusovićeva opera “Hasanaginica”, a 16. oktobra predstava “Balkanski špijun u Sarajevu”.

Na večer otvaranja sezone, u foajeu Narodnog pozorišta bit će postavljena izložba u čast Sulejmana Kupusovića, kojom će se podsjetiti na najznačajnija djela koja je staknuti reditelj postavio na sceni ovog teatra, ali i njegov televizijski angažman te rad u drugim teatrima u regiji.

V.d. direktorica NPS Gordana Hrenovica najavila je danas na konferenciji za novinare da će Opera sezonu otvoriti 22. novembra predstavom “Ero s onoga svijeta”, dok će u drugom dijelu sezone biti obnovljena opera “Figarova ženidba”. Muzička akademija u Sarajevu iduće godine će obilježiti 60. godišnjicu postojanja, u čijem će obilježavanju učestvovati i Opera Narodnog pozorišta.

Hrenovica je izrazila nadu da će uskoro biti imenovan direktor ove pozorišne kuće, ocijenivši da je sadašnjom situacijom otežan rad pozorišta.

Umjetnički direktor Drame NPS Ermin Sijamija naglašava da je Narodno pozorište, kao i Drama, na rubu preživljavanja i da se bore za opstanak ove pozorišne kuće. Sijamija kaže da je riječ o Drami s najmanjim ansamblom u regiji, koji čini samo 13 članova.

“Prilagodili smo se budžetu i počeli rad na novoj predstavi. Riječ je o komediji ‘Jedan čovjek dva šefa’, Ričarda Bina, rađenoj po motivima teksta Karla Goldinija ‘Sluga dva gospodara’. Režiju će potpisivati Nina Kleflin iz Hrvatske. To će biti prva ovosezonska premijera”, rekao je Sijamija.

On je najavio da je planirano da u sljedećoj godini na scenu bude postavljeno djelo “Uhode” Derviša Sušića, koje će režirati Dino Mustafić, a na kraju sezone sevdah mjuzikl.

Umjetnička direktorica Baleta NPS Edina Papo podsjetila je da se Balet i 19 godina nakon rata muči s kadrom, te nedostatkom potpore za proširenje baletnog ansambla. Trenutno ga čini 26 igrača.

“No, ne predajemo se do zadnjeg daha i radujemo se svakoj novoj sezoni. Balet će u ovoj sezoni imati klasični, savremeni i dječiji repertoar, a od ove smo sezone pokrenuli i rad Baletnog studija”, rekla je Papo.

Posted by on 2014-10-11. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login