NTC: Ubice Gadafija bit će procesuirane

Muamer Gadafi

Muamer Gadafi

Libijski Nacionalni prelazni savjet (NTC) saopštio je danas da će protiv ubica svrgnutog lidera Muamera Gadafija biti pokrenut sudski proces nakon brojnih negodovanja međunarodne zajednice zbog njegove najvjerovatnije egzekucije.

Potpredsjednik NTC Abdel Hafiz Goga, rekao je da će ko god da je ubio Gadafija, koji je bio zarobljen pri pokušaju da pobjegne iz njegovog rodnog grada Sirta, “biti izveden pred sud i imaće pošteno suđenje”.

Njegovi komentari objavljeni su nakon što je Vijeće sigurnosti UN jednoglasno odobrio okončanje mandata međunarodne vojne akcije u Libiji.

List navodi da se sada očekuje da će NATO objaviti okončanje sedmomjesečne kampanje udara iz vazduha, koja je dala značajan doprinos svrgavanju Gadafija sa vlasti.

Sve strane države, koje su podržale nove libijske vlasti, osudile su Gadafijevo pogubljenje nakon što ga je razularena masa uhvatila.

Nezadovoljstvo zbog Gadafijeve smrti produbljeno je nakon izlaganja njegovog tijela u javnosti i optužbi da su borci lojalni NTC-u nakon pada Sirta i zarobljavanja pogubili nekoliko desetina njegovih lojalista.

Posted by on 2011-10-28. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login