Obama podijelio novac od Nobelove nagrade

Barack Obama

Barack Obama

Tri mjeseca nakon što je primio Nobelovu nagradu za mir, američki predsjednik Barack Obama u četvrtak je objavio imena dobrotvornih organizacija koje će podijeliti 1,4 miliona dolara novčanog dijela nagrade.

“Te organizacije izvanredno rade u Sjedinjenim Državama i inostranstvu, pomažući studentima, braniteljima i nebrojenim drugima u potrebi. Ponosan sam što mogu dati potporu njihovu radu”, istaknuo je Obama u priopćenju koje je objavila Bijela kuća.

Najveći iznos – 250.000 dolara – primila je udruga Fisher House, koja osigurava smještaj obiteljima najtežih ranjenika iz Iraka i Afganistana, većinom 100-postotnim invalidima, tokom njihove dugotrajne rehabilitacije u glavnim vojnim i veteranskim medicinskim centrima.

Fondacija Clinton-Bush za pomoć potresom devastiranom Haitiju dobila je 200.000 dolara.

Po 125.000 dolara dobilo je pet udruga za pomoć u visokoškolskom obrazovanju pripadnika manjinskih zajednica – College Summit, Posse Foundation, United Negro College Fund, Hispanic Scholarship Fund i American Indian College Fund.

Isti iznos primila je i fondacija za poticanje studiranja u pasivnoj regiji Apalačkog gorja, koja se proteže kroz 11 saveznih država na istoku SAD-a, “Appalachian Leadership and Education Foundation Alef”.

Po 100.000 dolara dobili su udruga za pomoć subsaharskoj Africi – AfriCare, te Institut za srednju Aziju, koji promiče obrazovanje i opismenjavanje, osobito za djevojčice, u udaljenim regijama Pakistana i Afganistana, prenijela je Hina.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login