Obilježavanje Svjetskog dana AIDS-a

Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije.

Pod motom „Cilj je nula“ Asocijacija XY će u četvrtak, 1.12.2011. već tradicionalno brojnim aktivnostima u Sarajevu i Banjaluci obilježiti Svjetski dan AIDS-a. Aktivnosti obilježavanja ovog globalno važnog datuma obuhvataju održavanje javne tribine u parlamenutu BiH i uličnih akcija u Sarajevu i Banjaluci.

Javna tribina se kao i prethodnih godina realizuje u Sarajevu u saradnji sa Parlamentarnom grupom za populaciju i razvoj BiH (PGPR) 1. Decembra u periodu između 12:00 i 14:00 u zgradi zajedničkih institucija (velika sala). Ovogodišnja tema javne tribine je „Destigmatizacija osoba koje žive sa HIV-om s ciljem unaprijeđenja njihovog kvaliteta življenja“.

Učesnici ove tribine će biti predstavnici Asocijacije XY, Asocijacija za podršku oboljelim od HIV/AIDS-a (APOHA), PGPR-a, UNDP-a i Zavoda za javno zdravstvo FBiH te veliki broj učenika sarajevskih srednjih škola kao i studenata Sarajevskog univerziteta.

Istoga dana ulične akcije sa interesantnim programom uz djeljenje promotivnog i informativnog materijala će biti sinhronizovano realizovane u Sarajevu i Banjaluci gdje će veliki broj volontera Asocijacije XY u Sarajevu u periodu
između 11:00 i 13:00 kroz simobličan program predviđen za realizaciju na ledenoj plohi na Trgu Djece Sarajeva prenijeti ovogodišnji globalni slogan ove menifestacije „Cilj je nula“. U isto vrijeme će volonteri Asocijacije u Banjaluci simoličnom šetnjom kroz centar grada i distribucijom informativnog i promotivnog materijala na Trgu Krajine ovu poruku prenijeti građanima Banjaluke.

Svjetski dan AIDS-a se obilježava svakog 1.decembra širom svijeta. Sa vremenom je postao jedan od međunarodno najprepoznatljivijih svijetskih dana zdravlja kao i izvrsna prilika da se globalno podigne svijest, oda počast onima koji su preminuli od HIV-a kao i prilika da se veličaju dostignuća poput poboljšanog pristupa zdravstvenim uslugama i prevenciji.

Obilježavanje ovog datuma započelo je davne 1988 te je kroz godine postojanja u fokus interesovanja globalne javnosti stavljalo teme poput AIDS i porodica, Stigma i diskriminacija, Žene i AIDS itd.

Ovogodišnji globalni slogan je „Cilj je nula. Nula smrtnih slučajeva od AIDS-a, nula novih slučajeva infekcije HIV-om, nula slučajeva diskriminacije.“ Prema podacima UNAIDS-a smrtnost od komplikacija vezanih sa AIDS-om niža je za 21 posto od svog vrhunca koji je imala 2005. godine.

Broj novih slučajeva zaraženosti HIV-om također je opao za oko 20 posto u 2010. godini te su upravo ovi podaci bili potkrijepa za ovogodišnji slogan.

Više informacija: putem telefona 033 260 615 ili putem e-maila na: dzkaric@asocijacijaxy.org

Posted by on 2011-11-29. Filed under Banja Luka, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login