Obilježen Dan Akademije likovnih umjetnosti

Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo

Izložbom i prigodnim programom te dodjelama nagrada za najbolje studente i najbolje radove jučer je obilježen Dan Akademije likovnih umjetnosti, obrazovne institucije koja iza sebe ima 39 godina iskustva u sudjelovanju i kreiranju bh. kulturne i umjetničke scene.

Tim povodom, u galeriji Akademije održana je izložba selektiranih studentskih radova s odsjeka grafika, slikarstvo, grafički i produkt dizajn, kiparstvo te nastavnički odsjek.

Dekanesa ALU Sarajevo Amela Hadžimejlić rekla je da je Dan ove institucije prije svega dan njenih studenta, ali i onih profesora koji su svoje znanje utkali u obrazovanje generacija a koji više nisu među živima.

Kako je istakla za ALU Sarajevo, koja je svojevremeno smatrana najboljom Akademijom u bivšoj Jugoslaviji vezana su brojna eminentna imena.

Dekanesa Hadžimjelić poželjela je da ova obrazovana institucija i u budućnosti bude uspješna.

Prestižna nagrada “Alija Kučukalić”, nazvanu po tragično preminulom profesoru i vajaru, za najbolji studentski rad pripala je studentu Odsjeka za grafiku Amiru Čatiću.

Nagrade za idejno rješenje “Nagrade za mir i progres Univerziteta u Sarajevu -za doprinos  izgradnji mira, humanizma i progresa i to druga i treća nagrada uručene su studentima Adisi Vatreš (drugo mjesto) i Draganu Denda (treće mjesto).

Povodom Međunarodnog dana štednje i Dana Akademije likovnih umjetnosti predstavnik Hypo Alpe -Adria -Bank uručio je ovoj instituciji donaciju od 15.000 KM.

Proslavu Dana ALU uljepšale su prigodnim programom i studentice Akademije muzičkih umjetnosti.

Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu kao visokoškolska ustanova i članica Univerziteta je osnovana 1972. godine. Osnovali su je eminentni naučni radnici, profesori, kulturni djelatnici koji su se školovali u Beogradu, Ljubljani, Zagrebu, i koji su u to vrijeme bili već priznati i afirmirani umjetnici.

Posted by on 2011-11-01. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login