Obnovimo devastirani spomenik ‘Ženi borcu’ na Vracama

Vraca, spomenik Zeni borcu

Obnovimo devastirani spomenik ‘Ženi borcu’ na Vracama

Historijski muzej Bosne i Hercegovine i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Međunarodni dan žena ove godine obilježavaju zajedničkim programom.

U nedjelju, 8. marta u 11 sati u Historijskom muzeju BiH na razgovorima o pokretanju inicijative za obnovu vandalizmom devastiranog spomenika Ženi borcu, koji je dio graditeljske cjeline nacionalnog spomenika Spomen-park Vraca. U programu učestvuju: Šejla Šehabović (Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH), Amra Čusto (Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva), Elma Hodžić (Historijski muzej Bosne i Hercegovine) i Adis Fejzić (skulptor). Moderatorica razgovora je Davorka Turk iz Centra za Nenasilnu Akciju Sarajevo.

“Na Dan žena poklanjamo skulpturi narodne heroine Radojke Lakić, za sada, simboličku i privremenu ruku. Skulptura heroine Radojke Lakić, koju je napravio renomirani bosanskohercegovacki kipar Alija Kučukalić, već godinama je oskrnavljena i napuštena. Iako već duži niz godina postoje razne inicijative da se obnovi cjelokupno spomen obilježje, još uvijek nista konkretno i vidljivo nije urađeno. Zbog toga, kao pripadnici i pripadnice generacije koja je odrasla na temeljima antifašizma i principima jednakosti za sve, osjećamo odgovornost da uradimo sve sto je u našoj moći da obnovimo ovaj spomenik, jer upravo on simbolizira vrijednosti uz koje smo odrasli i odrasle i uz koje zelimo nastaviti živjeti”, kažu iz Historijskog muzeja BiH.

spomenik Radojki Lakić, Vraca

Spomenik Radojki Lakić, Vraca

Istog dana u 14 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine na otvorenju izložbe o Veri Obrenović Delibašić, bosanskohercegovačkoj književnici koja je obilježila književni i kulturni život Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva neposredno nakon II svjetskog rata. Izložba Ničija zemlja – Vera Obrenović Delibašić (Re)konstrukcija nepostojećeg kanona bosanskohercegovačke književnosti realizovana je u saradnji sa Transkulturnom psihosocijalnom obrazovnom fondacijom TPO. Autorica i autor izložbe su Šejla Šehabović i Zlatan Delić.

Obilježavanje Međunarodnog praznika žena završava u dvorištu Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH programom Drugarice, zapalimo cvijeće.

Posted by on 2015-03-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login