Obrazovanje u BiH godinama suočeno sa velikim problemima

Obrazovanje, BiHObrazovanje u BiH je već duži niz godina suočeno sa velikim problemima, između ostalih i problema trojnog sistema u BiH, preko problema dviju škola pod istim krovom, pa do problema djece i roditelja iz Konjević Polja, kazao je predsjednik Helsinškog komiteta BiH Srđan Dizdarević.

U izjavi za novinare pred održavanje okruglog stola na temu “Obrazovanje u BiH: poštuju li se prava djeteta” u organizaciji Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, Dizdarević je istakao kako je cilj okruglog stola napraviti set preporuka, kojim bi pokušali da obrazovanje u BiH približe onakvom kakvo bi ono trebalo da bude.

“Nastojaćemo da učinimo da djeca poznaju jezik, kulturu, religiju jedni drugih i da se međusobno razumiju, a da istovremeno njihovi identiteti na svakom polju, ostanu nedirnuti.

Na to će biti nadovezano i niz drugih stvari, jer problem obrazovanja je vezan kako za kvalitet obrazovanja u smislu profesionalnog osposobljavanja, tako i osposobljavanja za ono što je život u civilizovanoj Evropi”, istakao je Dizdarević.

Profesorica na odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Adila Pašalić-Kreso, istakla je kako od kraja rata radi na edukaciji nastavnika za prava djeteta, što je bilo primano na razne načine, od toga da su pojedini razumjeli suštinu, dok su se drugi protivili ‘tolikim’ pravima djece.

“Danas, mislim da uprkos toj intenzivnoj edukaciji, koju su provodile više nevladine organizacije nego one vladine, stanje je i dalje loše. Stanje je loše i lošije je nego što dolazi do nas.

Studenti nedovoljno reagiraju, ali studentska populacija može svjesno da izbjegne neke situacije i da ih sami rješavaju, a djeca u osnovnim i srednjim školama, oni su ugroženi. Ugroženi su pogrešnim pravcem odgoja, usmjeravanjem ka nečemu što ne bi trebalo da bude u njihovom biću i što ne odgovara BiH i razvoju patriotizma prema BiH“, kazala je Pašalić-Kreso.

“Sistem obrazovanja u BiH je aparat vladajućih kleronacionalističkih ideologija”, kazao je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz, dodavši da je zadatak tog sistema da proizvede identitet u kojem će da se tumači porijeklo vrsta.

“To je sistem obrazovanja koji treba da proizvede idealnog podanika i kršenje ljudskih prava u njemu je normativno. Ona se krše na svim stranama i ugrađena su u ideološki, kulturološki i moralni osnov društva.

Ta situacija nije promjenjiva sve dok se ne promijeni zvanična politika identiteta, a oni su međusobno neprijateljski postavljeni. Sistem obrazovanja je postao neka vrsta mentalne okupacije kompletnog društvenog tkiva”, zaključio je Kazaz.

Posted by on 2013-12-20. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login