Obustavljene aktivnosti na izgradnji sedam mHE na Gornjoj Neretvi, ali šta je s HE “Ulog”?

Sjednica Međuentitetskog tijela za okoliš/životnu sredinu održana je 23. novembra tekuće godine, koje se bavi svim pitanjima iz područja okoliša koja zahtijevaju usaglašen pristup entiteta, kao i drugim pitanjima koja su prenesena na ovaj organ.

Između ostalog, na dnevnom redu našla se i problematika preporuka Sekretarijata Bernske konvencije u vezi s izgradnjom hidroenergetskih objekata u gornjem toku Neretve.

U skladu s predmetnim preporukama, došlo je do obustave aktivnosti na sedam malih hidroelektrana koje su planirane u gornjem toku Božanske rijeke, dok se ne provodu aktivnosti na proglašenju zaštićenog područja Gornja Neretva.

S druge strane, za HE “Ulog” je istaknuto da, prema dostupnim informacijama, u ovom trenutku izgradnju nije moguće zaustaviti.

Iznenađuje ovakav pristup Međuentitetskog tijela za okoliš koje kao da preporuke Sekretarijata Bernske konvencije uzima po principu švedskog stola, prihvatajući samo određene.

Borba za spas kompletnog sliva Neretve se nastavlja!

Posted by on 2023-12-03. Filed under Ekologija, Kalinovik, Konjic, Magazin, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login