Od 2014. nove cijene cigareta, potrebno popisati zalihe

cigareta

cigareta

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta dužni su popisati zalihe cigareta 31. decembra 2013. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH do 10. januara 2014. godine.

Sve oosbe koje se bave prometom cigareta dužne su na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama obračunati akcizu prema novoj Odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu, te do 10. januara 2014. godine uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize na Jedinstveni račun UIO.

“Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta”, naglašava se u današnjem saopćenju UIO.

Kod najvećih proizvođača i distributera cigareta u BiH u popisu zaliha sudjelovat će i inspektori UIO, a odmah na početku 2014. godine započeće detaljan inspekcijski nadzor prometovanja cigaretama, i to od kontrole uvoza, pa sve do kontrole obveznika koji se bave prodajom cigareta namalo u BiH.

Popisna lista za cigarete zatečene na zalihama na dan 31. deembra 2013. godine nalazi se na web stranici Uprave za indirektno oporezivanje BiH, www.uino.gov.ba

Popisna lista za cigarete pripremljena je u Excel-u, tako da obveznici od podataka trebaju samo upisati, vrstu cigareta, količinu paklica, maloprodajnu cijenu prije stupanja na snagu Odluke o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu i maloprodajnu cijenu nakon stupanja na snagu pomenute odluke.

Svi ostali parametri se automatski izračunavaju u pomenutoj popisnoj listi. Ovako ovjerene i potpisane popisne liste dostavljaju se nadležnim regionalnim centrima UIO. Na web stranici UIO nalaze se i detaljane upute za uplatu razlike akcize.

Podsjećamo, od početka 2014. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini. Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. novembra .2013. godine u UIO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2014. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu, koju je u oktobru ove godine usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2014. godinu je definisano da će se od 1. januara 2014. godine, na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 45 KM za 1.000 komada, odnosno 0,90 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,09 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Posted by on 2013-12-31. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login