Od ideje do posla uz pomoć EU

Mlada pravnica iz Bijeljine, Slađana Bogdanović je posredstvom projekta Evropske unije pokrenula Agenciju za savjetovanje, a jedina je u Republici Srpskoj koja pruža uslugu registrovanja medicinskih sredstava, pa je zbog obima posla zaposlila još dva pravnika.

posao

Ovaj primjer potvrđuje pravilo da do dobro organizovanog samozaposlenja vodi dobro osmišljena poslovna ideja. Bogdanovićeva je sa suprugom, koji je takođe pravnik, nekoliko godina razmišljala o pokretanju spostvenog posla, a saznavši za projekat ,,Kontinuiranom saradnjom do održivih radnih mjesta”, aplicirali su u posljednjem trenutku. Slađana Bogdanović objašnjava kako je sve počelo:

,,Nas 20 učesnika je bilo, i od 20 učesnika troje nas je dobilo podsticajna sredstva. Cilj je bio da se uradi biznis plan i ukoliko se taj biznis plan pokaže ekonomski opravdanim i ukoliko se svidi organizatorima, novac će biti prebačen na račun preduzetničke agencije. Tako da smo mi dobili ta sredstva u avgustu mjesecu, a radnju smo otvorili u junu 2018. godine”

Za otvaranje Agencije za savjetovanje, posredstvom Evropske unije i grada Bijeljina, dobili su 8.000 konvertibilnih maraka (KM). Ranije su ispitali tržište i znali su da će njihovo opredjeljenje biti registracija medicinskih sredstava i javne nabavke. Počeli su sami da posjećuju potencijalne saradnike, ostavljaju im kontakte, ali nakon dva mjeseca više nije bilo potrebe za tim. Klijenti ih, kažu, sami nalaze i predlažu saradnju.

,,Iskreno, i mene iznenađuje koliko ima posla. Kada smo krenuli, bila sam malo skeptična, s obzirom da nismo imali neku jaču finansijsku podlogu ili poznanstva. Međutim, ovo čime se mi bavimo, postoji još samo jedna agencija koja djeluje na teritoriji Federacije , koja se bavi tom registracijom medicinskih sredstava, i mi smo na prostoru Republike Srpske jedina agencija ove vrste. Tako da sad najviše djelujemo na prostoru Sarajeva, Tuzle, Mostara, Banjaluke, Trebinja, i naravno, ovdje Bijeljine”, pojašnjava Bogdanović.

Jedan od uslova koje je Evropska unija postavila pri dodjeli sredstava jeste da pokrenuta firma radi najmanje godinu dana. Bogdanovićeva neće imati problem sa tim jer ponude za saradnju stižu svakodnevno. Svi zaposleni u Agenciji govore engleski jezik, a Bogdanovićeva i njemački.

,,Pa hajde da kažemo da smo mi neka vrsta posrednika ukoliko govorimo o registraciji medicinskih sredstava. Da bi se neko sredstvo medicinsko prometovalo, ono mora da bude upisano u Registar medicinskih sredstava. Taj registar se vodi kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine. Stranke nam se obraćaju u cilju da preuzmemo kompletnu komunikaciju sa proizvođačima. To su uglavnom inostrani proizvođači iz Kine, Amerike, Francuske… I onda mi sami od te početne komunikacije sa klijentima, prikupljamo dokumentaciju i formiramo zahtjev koji predajemo u sistem, i taj proces registracije medicinskog sredstva traje u prosjeku od tri do šest mjeseci.”

Prije samo godinu dana, priča Slađana, borila se da ostvari stalni radni odnos. Tada nije mogla da planira ni proširenje porodice, a u svojoj firmi sama sebi može da odobri porodiljsko odsustvo, tokom kojeg redovno uplaćuje platu i doprinose.

,,Trenutno imamo tri zaposlena, uključujući mene. Imamo još dvije koleginice. Ja trenutno koristim porodiljsko odsustvo. Tako mogu da kažem da je jedna od osnovnih prednosti koja je proistekla iz ovog projekta što mogu da se ostvarim u poslovnom smislu ali i da koristim porodiljsko odsustvo. Ra ije sam bila nezaposlena, odnosno bila sam skoro tri godine volonter u jednoj advokatskoj kući, ali bez zasnivanja radnog odnosa.“

Projekat ,,Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini” dio je šireg projekta smanjivanja nezaposlenosti u BiH koji finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija rada. Slađana je jedna od onih koji su uspjeli da ostvare svoju ideju, a njeni dalji planovi su da nađe način kako da proširi poslovanje.

,,Imajući u vidu da je u Srbiji odnedavno krenuo proces registracije, veoma sličan ovome na teritoriji Bosne i Hercegovine, s obzirom da su oni jednu stepenicu ispred nas jer imaju regulisan elektronski potpis, nadam se da ćemo uspjeti svoje djelovanje da proširimo na teritoriju Srbije, tačnije, već smo pregovarali sa nekim klijentima, pa se nadamo pozitivnom ishodu”, zaključuje Slađana Bogdanović.

Posted by on 2019-04-22. Filed under Bijeljina, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login