Od Nove godine potrosena milijarda KM!

–    Od 01. januara do 12 februara vlasti u BiH potrošile milijardu KM – 10 od 14 vlada finansira javnu potrošnju se na osnovu Odluke o privremenom finansiranju – Budžetska potrošnja povećana za 300 miliona KM u odnosu na prošlu godinu –

Brojač budžetske potrošnjeBrojač budžetske potrošnje je prikazao iznos od jedne milijarde KM, koliko su vlasti na svim nivoima u BiH, potrošile od 01. januara do, 12. februara 2012. godine. Bahatost koju vlasti u BiH pokazuju u raspolaganju budžetskim sredstvima manifestuje se, između ostalog, i time što se većina institucija još uvijek finansira na osnovu Odluke o privremenom finansiranju, zbog nepoštivanja zakonom predviđenih rokova za donošenje budžeta. Tako se 10 od  14 vlada u BIH i dalje finansira javnu potrošnju na osnovu navedene Odluke, čime dokazuju da nisu sposobni zakonski upravljati budžetskim procesom.

„U Bosni i Hercegovini nije slučajno da godinu i pol dana nakon izbora, vlasti nisu u stanju da donesu budžet za sljedeću godinu, nego se finansiraju Odlukama o privremenom finansiranju. Ovakve metode dovode građane pred “svršen čin” i nimalo ne doprinose transparentnosti budžetskog procesa. Odluke o privremenom finansiranju se donose po hitnoj proceduri, u roku dan-dva, ne uzimajući u obzir mišljenja stručnjaka i javnosti. Privremenim finansiranjem se ignorišu tekuća makroekonomska kretanja i samo se ponavlja budžetska potrošnja iz prethodne godine, tj. u samoj strukturi potrošnje se ništa ne mijenja“ rekao je Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Fondacije CPI.
Ovim putem podsjećamo javnost na činjenicu da je u 2012. godini budžetska potrošnja porasla za 300 miliona KM u odnosu na 2011. godinu, tj sa 8,7 (2011.) na 9 milijardi KM (2012.), dok vlasti i dalje neodgovorno upravljaju javnim finansijama. Jučerašnje rušenje krova Ledene dvorane u Skenderiji zastrašujući je primjer šta se dešava kada nadležni ne određuju prioritete u raspodjeli (materijalnih) resursa.

Današnja izjava ministra finansija i trezora BiH, Nikole Špirića “U suštini, radilo se o tome da Nacrt budžeta za 2011. bude na nivou izvršenja za tu godinu. Sasvim je logično da u februaru 2012. godine budžet za 2011. bude na nivou izvršenja” je uvreda za svakog građanina BiH. U ovakvoj ministrovoj izjavi zapravo nema ništa logično jer je upravo tačan iznos izvršenja budžeta bio predmet sporenja različitih nivoa vlasti u posljednja tri mjeseca. Upravo zbog gosp. Špirića i njegove nevješte formulacije o “jednoj četvrtini sredstava usvojenog Budžeta za 2011. godinu” iz Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH, došlo je do blokade rada institucija BiH i finansiranja spoljnog duga BiH.

Federacija BiH – usvojen budžet za 2012. godinu
Republika Srpska – usvojen budžet za 2012. godinu
Sarajevski kanton – usvojen budžet za 2012. godinu
Kanton Posavina – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Zeničko – dobojski kanton- privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Hercegovačko -neretvanski kanton – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Kanton Zapadna Hercegovina – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Bosansko – podrinjski kanton – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012
Srednjobosanski kanton – usvojen budžet za 2012. godinu
Tuzlanski kanton – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Kanton 10 – blokirane isplate, nemaju ni Odluku o privremenom finansiranju
Unsko-sanski kanton – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.
Brčko distrikt – privremeno finansiranje za period januar-mart 2012.

Posted by on 2012-02-14. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login