Od sutra izložba fotografija “On the Move” u Beogradu

Izložba fotografija angažovanih fotografa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije pod nazivom “On the Move” biće svečano otvorena sutra u beogradskoj galeriji “Endžio hab”.

On the Move
On the Move

Autori izložbe su Damir Šagolj iz Bosne i Hercegovine, Goran Boričić iz Crne Gore, Sandra Vitaljić iz Švedske odnosno Hrvatske i Igor Čok iz Srbije.

“Dvadeset fotografija četiri odabrana autora predstavljaju refleksiju o temeljnim vrijednostima Evropske unije, koje smatramo i univerzalno ljudskim. Polazište je dijelom i Šumanova deklaracija, čija se 71. godišnjica upravo navršila. Šta je ostalo od ovih ideja i ideala, kako živjeti ako su oni nedovoljni, neka su od pitanja koja su inspirisala kreativnu četvorku”, navodi se u pratećem materijalu uz izložbu.

Dodaje se da se u odgovoru na ta pitanja kroz objektive autora čita da je gorući problem nedostatak slobode, posebno slobode kretanja, koja direktno rezultira nejednakošću ljudskih bića, a otkriva i tragično odsustvo empatije i solidarnosti.

Grupna izložba autorske ekipe iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije realizuje se uz podršku programa “Evropa za građane i građanke”, u okviru projekta pod nazivom “Različiti putevi – zajedničke vrednosti”.

Ovaj projekat vodi crnogorska organizacija Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice (CGO), u partnerstvu sa Inicijativom mladih za ljudska prava iz Zagreba (YIHR), Udruženjem za modernu historiju iz Sarajeva, organizacijom forumZFD iz Beograda i fondacijom Hajnrih Bel Berlin/Beograd (HBS).

Cilj je da se kritički preispitaju dijeljene evropske vrijednosti, iz različitih pozicija istorija i sadašnjosti.

Posted by on 2021-05-14. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login