Odgođena Mitchellova posjeta Bliskom istoku

George MitchellAmerički State Department objavio je u utorak da se američki izaslanik George Mitchell neće susresti s izraelskim i palestinskim dužnosnicima prije sastanka Kvarteta za Bliski istok u četvrtak u Moskvi.

Glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley je izjavio da je Mitchellov posjet, prvotno predviđen za ponedjeljak, odgođen kako bi se izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu dalo vremena da odgovori na zabrinutost SAD-a zbog najave gradnje naselja.

On je rekao da “vrlo brzo” predviđa razgovor između Netanyahua i državne tajnice Hillary Clinton, koja je prošle sedmice zatražila od Izraela odgovor na američku zabrinutost zbog izraelskog plana dogradnje jevrejskog naselja u istočnom Jerusalemu.

Jedan američki dužnosnik izjavio je da se razgovor Clinton-Netanyahu očekuje u srijedu.

Mitchell neće imati sastanke sa stranama prije Moskve, rekao je Crowley.

Odgoda dolazi usred rastuće američko-izraelske diplomatske krize, koja je izbila prošle sedmice kada je Izrael objavio plan izgradnje novih domova za 1.600 jevrejskih naseljenika u pretežno arapskom istočnom Jeruzalemu, za vrijeme posjeta potpredsjednika SAD-a Joe Bidena.

Također se podudara s izbijanjem nemira širom istočnog Jerusalema, zbog izraelskih planova izgradnje i reotvaranja sinagoge iz 17. stoljeća, u blizini kompleksa džamije Al-Aqsa, glavnog islamskog svetišta u Jerusalemu.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-17. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login