Odlazak mladih iz USK

U posljednjih nekoliko godina, Bosnu i Hercegovinu napustilo je više stotina hiljada građana, većinom mladih, obrazovanih, radno sposobnih. Najviše se odlazi iz Unsko-sanskog kantona.

odlazak, napuštanje, migracije

Odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine problem je kojim su se već odavno ozbiljno trebali pozabaviti prije svega nosioci vlasti u BiH. Nevladin sektor stalno upozorava, statistika je neumoljiva i zastrašujuća.

A korupcija, politička podobnost i loše poslovno okruženje sve više smanjuju mogućnosti za ostanak mladih u BiH.

Broj ljudi koji su napustili Unsko-sanski kanton u periodu od 2014. do kraja 2018. godine je 7.780. Podaci su to Službe za zapošljavanje Unskosanskog kantona. Međutim, broj onih koji su otišli, a nisu se prijavili u Službu za zapošljavanje je mnogo veći.

“To su podaci za one osobe koje su se javile. Mi najčešće imamo problem jer se nama osobe ne jave, ne evidentiraju se kod nas i onda mi te osobe brišemo sa evidencije neznajući da su otišle u inostranstvo”, kaže Nedžad Veladžić iz odjela za posredovanje pri zapošljavanju .

Najčešće odlaze medicinari, a željena destinacija većini je Njemačka.

“Podatak koji mi imamo koji Služba posjeduje, oni medicinari koji su išli preko službe i nama se javili ovih godina koje smo pomenuli je 450 osoba otprilike. Imali smo situaciju da je bio ponuđen posao doktoru koji je bio u procesu odlaska u inostranstvo i nije prihvatio posao”, kaže Nedžad Veladžić iz odjela za posredovanje pri zapošljavanju .

Da je medicinska struka zapravo najtraženija, potvrđuje činjenica da je Medicinska škola u Bihaću svake školske godine prepuna novih đaka.

HAJRUDIN HAVIĆ, direktor KB “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću

Na svu sreću mi imamo medicinsku školu koja nam može namiriti neophodan kadar, međutim ono što nama fali je što nam odlaze iskusni medicinari koji su radili duži niz godina na odjelu pa su već stekli određeno iskustvo i rutinu”, govori hajrudin Havić, direktor kantonalne bolnice u Bihaću .

Medicinari, šoferi i zavarivači – široka je lepeza stručnih osoba koje odlaze. Zašto svi oni idu, pitanje je za one koji su okupirani čuvanjem svojih fotelja.

Odlaze mladi, odlaze stari. Svaki dan autobusi puni krajišnika koji idu u potragu za boljim životom. Kada govorimo o trendu odlaska mladih iz BiH, Unsko-sanski kanton je ubjedljivo vodeći.

Posted by on 2019-10-28. Filed under Bihać, Cazin, Ključ, Sanski Most, Velika Kladuša, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login