Odluka o poskupljenju vode u Kantonu Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo je donijela Odluku kojom je utvrdila cijene usluga vodosnabdijevanja i odvodnje otpadnih voda u Kantonu Sarajevo.

Po novoj Odluci cijena za potrošenih prvih 5 kubika vode neće se mijenjati i iznosit će 1,17 KM po jednom kubiku.

Domaćinstva čija se potrošnja kreće između 5 i 30 kubika mjesečno plaćat će cijenu od 1,40 KM po potrošenom kubnom metru, a cijena od 1,95  KM po kubnom metru vode obračunavat će se za potrošače čija potrošnja prelazi iznos od 30 kubika vode u jednom mjesecu.

Fiksni dio cijene od 2,34 KM obračunava se svim potrošačima bez obzira na količinu potrošene vode. U sve navedene cijene uračunat je iznos od 17 % PDV-a.

Institucije, tj. pravna lica iz oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture, socijalne zaštite i vojne institucije plaćat će 1,95 KM po kubnom metru potrošene vode, uz fiksni iznos od 4,68 KM. Za ostale potrošače cijena će iznositi 3,65 KM po kubnom metru, a fiksni dio je određen u zavisnosti od profila vodomjera.

Ova Odluka će se primjenjivati od 01.12.2013. godine, a kao početno stanje za obračun vode i odvodnje otpadnih voda po gore spomenutim cijenama  uzimat će se posljednje očitano stanje na vodomjerima. Odluka o utvrđivanju cijena vodnosnabdijevanja i odvodnje otpadne vode od 16.07.2013. godine prestaje da važi danom primjene nove Odluke.

Vlada je zatražila od KJKP „Vodovod i kanalizacija“ da  izvrše dodatne  kontrole instalacija kod domaćinstava  čija mjesečna potrošnja prelazi 30 kubika vode.

Vlada je posebnim zaključkom zadužila Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša da u roku od 90 dana predoči Vladi program mjera sanacije i konsolidacije komunalnih preduzeća u cilju ostvarivanja  korektnijeg poslovanja.

Posted by on 2013-11-27. Filed under Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Trnovo, Vijesti iz BH gradova, Vogošća. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login