Odnosi Kine i Googlea sve zategnutiji

Google KinaKineski ministar industrije i informacijske tehnologije Li Yizhong rekao je da Kina insistira na tome da se Google pridržava kineskih zakona. Rekao je i to da insistira na tome da sadržaj interneta u Kini mora biti cenzurisan “kako bi se zaštitila prava zemlje i njezinih ljudi.”

Dodatni razlog za razmišljanje o povlačenju iz Kine Google pronalazi i u učestalim hakerskim upadima. U jednom od posljednjih hakeri su pokušali provaliti u Gmail račune desetaka kineskih aktivista, ali su uspjeli provaliti samo u dva neidentifikovana računa, u kojima su mogli vidjeti samo dio podataka.

Direktor Googlea Eric Schmidt je prije nekoliko dana rekao da internetski pretraživač pregovara s kineskom vladom i da uskoro očekuju rješenje. Istovremeno, Financial Times piše da izvršni direktori Googlea razmišljaju o tome da se povuku iz Kine i ugase kineski Google.

Google je google.cn. pokrenuo 2006. godine, a na zahtjev kineske vlade cenzurisao je neke rezultate pretraživanja, poput protesta 1989. godine na trgu Tiananmen i tibetanske nezavisnosti.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-15. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login