Održan info dan „Mobilnost istraživača – mogućnosti i primjeri dobre prakse“

Univerzitet

Univerzitet u Sarajevu

Informativni dan o temi „Mobilnost istraživača – mogućnosti i primjeri dobre prakse“ održan je u četvrtak 10. maja 2012. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu. Ovaj događaj organiziralo je Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji sa Rektoratom Univerziteta u Sarajevu i uz podršku Austrijske razvojne agencije.

Info dan su pozdravnim obraćanjima otvorili prof. dr. Hazim Bašić, prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu, i gospodin Ammar Miraščija, šef Odsjeka za nauku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Uz riječi dobrodošlice prisutnima prof. dr. Hazim Bašić je naveo da je ovaj događaj organiziran s ciljem upoznavanja s procedurama mobilnosti istraživača unutar jedinstvenog evropskog istraživačkog prostora, koji će na izvjestan način definirati zajedničke istraživačke ciljeve unutar Evropske unije i izvršiti integraciju istraživačkih kapaciteta unutar centara i unutar evropskih država kao i između država. Također, prorektor Bašić je naglasio da se radi o nastojanju kreiranja balansirane aktivnosti, po mogućnosti ujednačene, te da nije ideja napraviti jednostran tok kretanja istraživača, s obzirom da se Evropska unija opredijelila za stvaranje jedinstvenog društva znanja.

Cilj info dana bio je predstaviti mogućnosti za finansiranje mobilnosti istraživača iz BiH u EU programu FP7 te potencijalnim učesnicima u ovom programu predstaviti primjere dobre prakse iz regiona.

Gospodin Ammar Miraščija, šef Odsjeka za nauku Ministarstva civilnih poslova BiH, prisutnima je predstavio mogućnosti učešća institucija i istraživača iz Bosne i Hercegovine u evropskim programima međunarodne naučne saradnje.

Austrijska razvojna agencija i Ministarstvo civilnih poslova BiH su podržali osnivanje sistema državnih kontakt tačaka za okvirne programe EU u BiH (NCP FP BiH). Projekat je kreiran tako da podrži integraciju Bosne i Hercegovine u evropsko istraživačko područje (European Research Area – ERA). Razvojem sistema državnih kontakt tačaka (National Contact Points – NCP) pruža se podrška bh. istraživačima i istraživačkim institucijama pri uključivanju u najveći evropski fond za istraživanje i tehnološki razvoj – „Okvirni program Evropske unije za istraživanje i tehnološki razvoj“ (European Framework Programme for RTD – FP). Osnovni zadatak NCP FP BiH je promoviranje učešća bh. istraživača i istraživačkih institucija u „Sedmom okvirnom programu za istraživanje i tehnološki razvoj“ (FP7).

Gospodin Dalibor Drljača, državna kontakt tačka u Bosni i Hercegovini za mobilnost istraživača i regionalne programe, predstavio je PEOPLE – program za finansiranje mobilnosti istraživača. Gospodin Drljača je naveo da je svrha ovog programa usavršavanje istraživača kroz obaveznu mobilnost istraživača, razmjenu znanja među zemljama u različitim oblastima istraživanja u svrhu daljnjeg razvoja evropskog istraživačkog prostora (ERA), jačanje mobilnosti između univerziteta i industrije i jačanja veza sa nacionalnim sistemima, a da je namijenjen istraživačima (minimalno završene diplomske studije) na svim nivoima njihove karijere, u javnom i privatnom sektoru.

Gospodin Dimitris Sanopoulos, CERTH, Solun (Grčka), državna kontakt tačka u Grčkoj za program PEOPLE, i prof. dr. Miroslav Trajanović, Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu (Srbija), govorili su o mobilnosti istraživača u njihovim zemljama te su predstavili primjere dobre prakse.

U Bosni i Hercegovini je u toku realizacija projekta FP7 „Razvoj mreže centara za mobilnost u BiH (BAMONET)”, kojim će u naredne tri godine biti razvijena mreža centara za mobilnost istraživača na javnim univerzitetima. Projekat je finansirala Evropska komisija iz sredstava „Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj“ (FP7), programska oblast: PEOPLE. Učesnici projekta su Ministarstvo civilnih poslova BiH (koordinator projekta), Univerzitet u Banjoj Luci („Bridgehead” partner) i Univerzitet u Sarajevu (partner).

Kako je projektom planirano, formiran je jedan krovni (EURAXESS centar BiH) i dva uslužna centra (na Univerzitetu u Banjoj Luci i Univerzitetu u Sarajevu), sa kontakt osobama na ostalim javnim univerzitetima. Namjera je da se ova mreža proširi i na ostale univerzitete i institucije zainteresovane za nauku i istraživanje.

O inicijativi EURAXESS govorio je gospodin Mario Milanović, konsultant EURAXESS centra BiH, te predstavio njena četiri osnovna segmenta kojima se potpomaže mobilnost istraživača u Evropi: EURAXESS Jobs, EURAXESS Services, EURAXESS Rights i EURAXESS Links.

EURAXESS ima za cilj da uspostavi održivu organizacionu strukturu mreže servisnih centara u BiH, čime bi bio omogućen pristup potpunim i ažuriranim informacijama i uslugama za istraživače iz Evrope i svijeta, koji žele početi ili nastaviti naučnu karijeru u Evropi.

Posted by on 2012-05-11. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login