Održana akcija čišćenja Hutovog blata

Hutovo blato

Hutovo blato

U okviru obilježavanja Dana Hutovog blata u subotu je održana akcija čišćenja parka kojoj su se odazvali volonteri iz studentske organizacije AIESEC, Srednja škola Čapljina, Vatrogasna jedinica Čapljina, pripadnici Oružanih snaga BiH te ekološka sekcija Močvara.

Svi su učesnici akcije pokazali su predanost u očuvanju Hutovog blata za buduće generacije te uputili poruku nadležnim institucijama o važnosti očuvanja Hutovog blata prilikom donošenja značajnih odluka koje utječu na tu močvaru, saopšteno je iz Svjetske organizacije za zaštitu prirode – WWF.

Ovom prilikom  WWF je još jednom upozorio kako se izgradnjom hidroenergetskog sistema u slivu rijeke Trebišnjice taj močvarni sistem dramatično mijenja.

“Izgradnjom brane na bivšoj rijeci Matici i nizom nasipa, svitavsko područje pretvoreno je u rezervoar hidroelektrane Čapljina. Nerealno je ili čak nerazumno planirati prestanak rada ovih hidroenergetskih postrojenja kako bi se obnovio močvarni ekosistem, ali jednako je tako nerazumno da taj isti hidroenergetski sistem ne poduzima konkretne mjere kako bi ublažio negativne utjecaje svojih operacija u Parku prirode Hutovo blato”, kazao je Zoran Mateljak, predstavnik WWF-a u BiH.

Područje Hutovog blata, koje je nekada bio dom pticama selicama i endemskim vrstama riba, sada je pretrpano korovom. Nestaje močvarno područje, što uzrokuje ogromne gubitke bioraznolikosti. Na primjer, broj ukupno registriranih ptičjih vrsta smanjio se za 31 posto od 1970-tih.

Mateljak je istakauo kako je Hutovo blato zaštićeno na nekoliko razina i da je njegovo očuvanje odgovornost više državnih tijela.

“Osim što je prepoznala Hutovo blato kao nacionalni spomenik, država Bosna i Hercegovina se međunarodnim pristupanjem Ramsarskoj konvenciji obvezala na njegovo očuvanje”, podsjetio je Mateljak.

S obzirom na ogromne štete koje se godinama nanose Hutovom blatu, ove je godine Dan Parka prirode obilježen na drugačiji način – pokrenuti su radovi na revitalizaciji ekosistema.

 

Posted by on 2017-05-21. Filed under Ekologija, Magazin. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login