OFF program 23. Mediteran Film Festivala

Dokumentarni filmovi ‘Pjevaj mi pjesmu’ redatelja Mirana Zupaniča, ‘Princeza’ redatelja Eda Perkinsa i ‘Munaž Dejdrim’ redatelja Breta Morgena bit će prikazani u OFF programu 23. izdanja Mediteran Film Festivala. Uz dokumentarne hitove ovaj program donosi i projekciju igranog filma ‘Divljaci’ hrvatskog redatelja Daria Lonjaka.

kino, film, pixabay
kino, film

Dokumentarac Mirana Zupaniča priča je o slovenskom kultnom folk rok muzičaru Vladi Kreslinu, čiji je legendarni status posljedica njegove osobne karizme i sugestivnog muzičkog izražaja za razliku od danas toliko popularne samopromocije. Film koji prati razvoj njegovog autentičnog umjetničkog pristupam kao i širi kulturni kontekst unutar kojeg Kreslin djeluje već 40 godina, bit će prikazan u srijedu, 12. oktobra, u dvorani kina Borak u 20 sati.

Perkinsova priča o princezi Dajani ispričana je ekskluzivno kroz suvremene arhivske snimke stvarajući na taj način hrabru i impresivnu priču o njezinu životu i smrti.

“Okrenuvši kameru na sve nas, dokumentarac također osvjetljava duboki utjecaj koji je princeza imala te kakav je stav javnosti u vezi monarhije bio, a i još uvijek jest, upravo zbog tih događaja”, stoji u najavi.

Ovaj dokumentarac donose nam Oskarom i Emijem nagrađeni producenti filmova Čovjek na žici, Potraga za Šećernim čovjekom i LA ’92. te za Oskara nominirani redatelj filmova Crna ovca i Reci mi tko sam, a na festivalskom programu ga gledamo u četvrtak, 13. oktobra, u 20 sati.

Igrani film ‘Divljaci’ Daria Lonjaka donose priču o tri navijača hrvatske nogometne reprezentacije koji pljačkaju benzinsku postaju kako bi otišli na finale Svjetskog prvenstva u Moskvu. Bježeći od policije prelaze granicu s Bosnom i Hercegovinom te u šumi zalutaju u teroristički kamp.

U filmu glume Maja Jurić, Branko Janković, Alen Liverić, Dejan Aćimović, Borko Perić a na programu je u petak, 14. listopada, u 20 sati.

Nakon svečane dodjele nagrada najboljim dokumentarcima 23. MFF-a, u subotu, 15. oktobra, u 20 sati, posjetioci festivala imat će priliku uživat u filmskoj odiseji koja istražuje Bouvijevo kreativno, duhovno i muzičko putovanje.

Film je to koji sadrži zadivljujuće, nikad prije viđene snimke i izvedbe koji obuhvaćaju 54-godišnju karijeru Dejvida Bouvija. Bret Morgen je napisao, režirao, producirao i montirao Munaž Dejdrim. Film uključuje 40 ekskluzivno remasteriranih Bouvijevih pjesama i prvi je film ikada koji je službeno autoriziran od strane Bouvi’s Istejta. Naslov je dobio prema istoimenoj Bouvijevoj pjesmi iz 1971. godine.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 23. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, takmičiti će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival se održava od 11. do 15. oktobra u Širokom Brijegu.

Posted by on 2022-10-05. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login