Ograničite djeci vrijeme koje provode pred televizorom

TVAko dopuštate djeci da noći provode pred televizorom, oni će steći doživotnu naviku koja ostavlja ozbiljne posljedice po zdravlje, upozoravaju britanski naučnici.

Istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Londonu koje je trajalo 30 godina i obuhvatilo šest hiljada osoba, pokazalo je da bi roditelji trebalo da podstiču djecu na aktivniji život.

Istraživanje je pokazalo da je vrijeme provedeno pred televizorom povezano i s konzumiranjem visokokalorične hrane i pušenjem, kao i s dijabetesom tipa 2 i kardiovaskularnim bolestima.

Naučnici koji su ispitanike nekoliko puta tokom 30 godina intervjuisali o tome koliko vremena provode pred televizorima utvrdili su da su osobe koje su u djetinjstvu više gledale TV to činile i u četrdesetim godinama života.

Tako su utvrdili da je 83 posto osoba koje su često gledale televiziju u uzrastu od deset godina provodilo više od tri sata dnevno pred ekranima u dobi od 42 godine.

Te osobe su najčešće opisivale svoje zdravlje kao “zadovoljavajuće” ili “loše” i češće su bile deblje od ispitanika koji su provodili manje vremena pred televizijskim ekranima.

Posted by on 2015-03-18. Filed under Magazin, Zdravlje & Ljepota. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login