Ogromne investicije EU-a u ekonomiju Irana

Iran, Teheran

Iran, Teheran

Iran je dovršio pregovore s nekim evropskim kompanijama koje žele investirati u projekte u ovoj azijskoj državi nakon postignutog sporazuma o nuklearnom programu Irana i svjetskih sila ovog mjeseca, kazao je u četvrtak visoki iranski zvaničnik, po kojem je vrijednost poslova premašila dvije milijarde dolara.

“Odnedavno svjedočimo povratku evropskih ulagača u državu. Neki od tih pregovora su zaključeni i odobrili smo ih te dali odobrenja stranim ulagačima”, rekao je zamjenik ministra privrede i finansija Mohammed Khazaei na konferenciji koja je organizirana kako bi potaknula trgovinu Irana i Evropske unije, prenosi agencija Reuters.

“Posljednjih nekoliko sedmica odobrili smo više od dvije milijarde dolara vrijedne projekte evropskih firmi u Iranu”, kazao je.

Nestrpljive kompanije

Khazaei nije dao više detalja o sklopljenim ugovorima, no nije tajna da su zapadne kompanije nestrpljive da uđu u novo, ranije nedozvoljeno, iransko tržište, gdje su poslale svoje predstavnike mjesecima prije nego je potpisan dogovor Teherana i zapadnih sila prošlog četvrtka.

Iran bi mogao početi isporučivati tečni prirodni gas u Evropu za pet do deset godina, izjavio je u četvrtak zamjenik iranskog ministra za naftu Amir Hossein Zamaninija.

On je rekao agenciji Tass da je ta opcija bolja od izgradnje cjevovoda za isporučivanje gasa Evropi.

Zamaninija je kazao da je cijena gasa u Evropi znatno niža nego u jugoistočnoj Aziji i da zato nema smisla da se gradi gasovod do evropskog kontinenta.

Evropa bi srednjoročno mogla postati tržište za iranski gas, rekao je ovaj zvaničnik na investicionoj i trgovinskoj konferenciji Irana i EU-a.

Zamaninija je podsjetio da je EU uvijek koristila iransku naftu i ocijenio da bi u budućnosti mogla postati tržište za iranski prirodni gas.

Iran i EU mogli bi razviti dugoročne odnose u politici i ekonomiji, u sferi nafte i gasa, rekao je zamjenik iranskog ministra za naftu.

Nuklearni sporazum

Iran je postigao dogovor o ograničenju razvoja nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje niza sankcija koje su ugrožavale ekonomiju te države.

Svjetske sile sumnjale su da Iran pokušava razviti nuklearnu bombu, a zvanični Teheran je tvrdio da je program mirnodopski.

Rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda predviđa se ponovno uvođenje sankcija ukoliko Iran tokom sljedećih deset godina prekrši odredbe sporazuma.

Ukoliko ih se Iran bude pridržavao, svaka će prijetnja sankcijama prestati za deset godina.

Posted by on 2015-07-24. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login