Oko 80 posto Amerikanaca se osjeća manje slobodnim

SADGotovo 80 posto Amerikanaca smatra se “lično manje slobodnim” nego prije 10 godina, pokazala je anketa koja je objavljena uoči decenije od terorističkih napada na New York i Washington.

Gotovo 70 posto ispitanika smatra da svijet danas manje poštuje Sjedinjene Države nego prije napada od 11. septembra 2001. godine.

Anketa, koju su provele dvije vašingtonske organizacije za ispitivanje javnog mnjenja, pokazuje da 53 posto građana smatra da je zemlja danas bezbjednija kada je riječ o odbrani od terorizma, prenosi “Glas Amerike”.

Polovina ispitanika smatra da je islam “protivrječan američkim nacionalnim vrijednostima”. U to su posebno uvjereni glasači Republikanske stranke, te oni koji za sebe kažu da su konzervativci.

Trideset posto ispitanika uvjereno je da “američki muslimani žele da se u Sjedinjenim Državama primjenjuje šerijatsko pravo” – što je sedam posto više u odnosu na početak ove godine.

U terorističikm napadima na SAD 2001. godine život je izgubilo tri hiljade ljudi.

Posted by on 2011-09-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login