Okončanje AIDS-a kao prijetnje javnom zdravlju do 2030. godine

AIDS, HIV Izvršni direktor UNFPA Babatunde Osotimehina kazao je da Populacijski fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) podržava veća ulaganja u integrirane usluge za HIV i seksualno i reproduktivno zdravlje, uključujući i eliminaciju prijenosa infekcije s majke na dijete, a napredak se postiže.

Povodom 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a smatra potrebnim veći fokus na prevenciji HIV-a, naročito među mladima te na planiranje porodice za žene koje žive s HIV-om, što dovodi do manjeg broja HIV pozitivne djece.

Mišljenja je da su kontrola i upravljanje HIV-om i dalje centralna načela globalnih strategija za poboljšanje zdravlja žena, djece i adolescenata.

– Mi znamo šta djeluje i kako provesti programe prevencije zasnovane na dokazima, kombinirajući biomedicinske pristupe kao što je osiguravanje kondoma i dobrovoljno medicinsko obrezivanje muškaraca; promjena ponašanja, tako da osobe donose informirane odluke o seksualnim životima i upražnjavanju sigurnih seksualnih odnosa; te strukturne promjene da bi se izborili s lošim zakonima i politikama, nejednakostima, nasiljem, stigmom i diskriminacijom – istaknuo je.

Važnim je označio ulaganje u holistički razvoj adolescenata kroz obrazovanje, zdravstvo, zapošljavanje i psihičku dobrobit.

– Moramo osigurati da ljudi u humanitarnim krizama, sukobima i drugim vanrednim situacijama imaju pristup učinkovitom paketu usluga seksualnog i reproduktivnog zdravlja, uključujući i prevenciju i liječenje HIV-a i spolno prenosivih infekcija. Moramo intenzivirati programe s ključnim populacijama da bi se smanjio njihov HIV teret i u cilju zaštite cijele zajednice – navodi.

Naglasio je da UNFPA nastavlja s podrškom vladama i organizacijama zajednice u jačanju integriranih usluga za zdravlje majke i djeteta, kao i odgovora predvođenih zajednicom.

– Podržavamo ljudska prava ključnih populacija da žive život bez nasilja, stigme i diskriminacije i da slobodno pristupaju uslugama da bi zaštitili svoje zdravlje, zdravlje seksualnih partnera i porodice, te u konačnici, cijele zajednice. Fokusirajući se na ono što djeluje, te uz zajednički rad, možemo okončati AIDS do 2030. godine – naglasio je Osotimehina povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS, saopćeno je iz UNFPA.

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a podudara se ove godine s Afričkom konferencijom o kontroli HIV-a i drugih spolno prenosivih infekcija (SPI).

Posted by on 2015-12-01. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login