Olimpijski muzej dobio donaciju poštanskih markica s motivima ZOI u Sarajevu

Olimpijski muzej, Sarajevo

Olimpijski muzej, Sarajevo

U povodu obilježavanja 31. godišnjice Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu filatelista Taib Delić je Olimpijskom muzeju uručio  vijednu donaciju – kolekciju poštanskih markica s motivima  jednog od najvećih događaja u Bosni i Hercegovini.

U  zbirci su izdanja poštanskih markica 36 zemalja s ukupno 354 markice.

Po riječima predsjednika Marijana Kvesića, OKBiH na godišnjicu  ZOI svake godine organizira najmanje  jednu manifestaciju koja podsjeća na ovaj događaj.

Danas smo primili vrijednu donaciju našeg predsjednika Zdravstvene komisije OKBiH Taiba Delića, koji se potrudio da od 1984.  pa sve do danas vrijedno sakupi sve poštanske marke koje se tiču naše olimpijade. Odlučio se za lijepu gestu da zbirku  pokloni našem olimpijskom muzeju, koji njeguje tradiciju ZOI i koji je  time sadržaj muzeja učinio vrijednijim – kazao je Kvesić.

Donator kolekcije olimpijskih maraka Taib Delić kazao je, da se “filatelistička zbirka može posmatrati kao historijski dokument o jednom vremenu i našem Sarajevu u njemu”.

Objavljivanjem prigodnih filatelističkih markica zemlje izdavači  ukazali su nam čast i poslali poruku o važnosti tog događaja.  Ova zbirka je argument za sebe koji govori o veličini događaja koji se desio u našem gradu prije 31 godinu – kazao je Delić.

Direktor Olimpijskog muzeja Edin Numankadić  kazao je da  je ZOI u Sarajevu bile pozitivan događaj o čemu svjedoči i ova međunarodna filatelistička kolekcija, “koja na najbolji način govori o važnosti i odjeku 14. ZOI u svijetu”.

Zahvaljujući kolekcionarskoj strasti Taiba Delića Olimpijski muzej  postat će bogatiji za jednu novu kolekciju koja predstavlja značajno svjedočanstvo ovog događaja te će buduće generacije čuvati uspomenu na održavanje ovog velikog događaja – izjavio je Numankadić.

Predsjednik Marijan Kvesić uime OKBiH  Taibu Deliću je uručio zahvalnicu.

Posted by on 2015-02-10. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login