Olujno nevrijeme protutnjalo regijom

Banja Luka, nevrijemeIzdato upozorenje na moguće izlijevanje rijeka u Srbiji, nakon što je nevrijeme ranije pogodilo Crnu Goru i Hrvatsku.

Snažno nevrijeme pogodilo je noćas veći dio Srbije, a obilnijih padalina, praćenih grmljavinom i jakim vjetrom, bilo je na području zapadne Srbije, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Kruševca, Kuršumlije i Srijema, potvrđeno je u Republičkom hidrometerološkom zavodu Srbije.

Obilna kiša i tuča pogodili su i područje Obrenovca, a olujni vjetar, praćen jakom kišom i grmljavinom, noćas je zahvatio je Kraljevo i okolicu, pa je u pojedinim dijelovima toga grada došlo i do kratkotrajnog nestanka struje, ali su službe Elektrodistribucije to brzo otklonile.

Nevrijeme, praćeno kišom, tučom, snažnom grmljavinom i munjama, zahvatilo je Jagodinu i dio Pomoravlja, 15-ak minuta poslije ponoći, ali je kratko trajalo.

„Zbog jakog nevremena u Srbiji je pojačan rad svih službi u aviosaobraćaju“, izjavio je pomoćnik ministra zadužen za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić, nakon izvanrednog sastanka na Aerodromu „Nikola Tesla“ s predstavnicima svih službi iz tog sustava

Putevi Srbije apelirali su na sve sudionike u prometu da voze oprezno na cijelom teritoriju države zbog jakih lokalnih pljuskova praćenih grmljavinom i tučom.

Na području Srbije i danas se očekuju obilnije padaline, u većini mjesta i do 40 litara po četvornom metru, a lokalno i do 60 litara, uglavnom u središnjim i istočnim krajevima. Moguće su kratkotrajne vremenske nepogode, praćene tučom i olujnim vjetrom.

Izdano je i upozorenje na moguće izlijevanje rijeka, te je naloženo poduzimanje mjera kako bi se učinci eventualne poplave umanjili, pa je podignuta i razina pripravnosti specijalističkih timova za spašavanje u vodi i pod vodom.

Pogođena cijela regija

Nevrijeme je zahvatilo južne i središnje dijelove Crne Gore, a u većini primorskih gradova ulice su bile pod vodom.

Na području Herceg Novog u samo 10 minuta palo je 25 litara kiše po četvornom metru, prenijeli su crnogorski mediji. Voda je nosila sve pred sobom, a na prometnicama je bilo odrona.

U Crnoj Gori se i jutros prometuje po mokrim i klizavim putevima, a vidljivost je smanjena zbog niske oblačnosti, potvrđeno je iz Auto-moto saveza Crne Gore.

I danas se očekuje umjereno do potpuno oblačno vrijeme, mjestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom, a na primorju i u središnjim dijelovima ponovit će se intenzivnije padaline, najavili su crnogorski meteorolozi.

Snažno nevrijeme, praćeno olujnim vjetrom i jakom kišom, prethodno je protutnjalo dijelovima Hrvatske i Zagrebom, zbog čega je nekoliko sati bio prekinut i zračni promet nad cijelom Hrvatskom.

Narančasti meteoalarm proglašen je i danas za sjeverozapad Hrvatske, pa su mjestimice mogući izraženiji pljuskovi praćenim grmljavinom.

U Bosni i Hercegovini je bio na snazi narančasti meteorološki alarm zbog obilnih kiša i jake grmljavine za banjalučku, tuzlansku, bihaćku, mostarsku i trebinjsku regiju.

Posted by on 2014-07-31. Filed under Region, Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login