Olujno nevrijeme zahvatilo Tešanj, Usoru i Doboj-Jug

nevrijeme, BiHVeliko olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom, grmljavinom, kišom i gradom na pojedinim dijelovima veličine jajeta nanijelo je danas iza 16 sati ogromnu štetu na području nekoliko naselja sjevernog dijela općine Usora.

Grad je opustošio imanja, polupao crepove na kućama, obio fasade, uništio automobile, sijalice vanjske rasvjete, dok je vjetar čupao drveća.

Vjetar odnio krovnu konstrukciju

Na Tešanjci vjetar je skinuo krovnu konstrukciju koja se sručila na parking. U tom trenutku na parkingu se nalazilo petnaestak vozila kupaca koja su jednostavno ostala zarobljena, dok su ljudi bili u panici. Sabahudin Hasanbašić koji radi privremeno u Njemačkoj sa suprugom Arnelom i dvoje djece, samo što je izašao iz svog vozila i prišao ulaznim vratima ovog centra, čuo je prasak.

Okrenuo se i vidio da je krovna konstrukcija poklopila sva vozila, među kojima je i njegovo. Nasreću, očevici kažu da nema povrijeđenih.

Sadmir Lukavica iz Pridjela kod Doboja kaže da je došao da kupi krompir. Prije toga je svratio u restoran u sklopu tržnog centra da popije kafu.

“Čuo se samo huk, vjerovatno od leda. Odjednom se čuo prasak, kao da je eksplodirala bomba. Izletjeli smo vani i vidjeli da se naša vozila od krovne građe ne vide. Eto, nedavno mi je automobil (Seat) bio u poplavi, platio sam 2.000 maraka da ga osposobim i vidi sad belaja”, kaže Lukavica.

Sličnu sudbinu je doživjela Samira Skulić-Mehmedagić koja je sa BMW-om došla da kupi usisivač. Veli da ju je samo dragi Bog spasio, jer je u vrijeme slijetanja krovne konstrukcije bila u objektu centra.

Jedan od građevinskih tehničara susjedne firme Inter Esad Bedak kaže da je vjetar toliko bio jak da je jednostavno usisao krov i kao papir ga skinuo sa objekta.

Šok

Na platou ispred tržnog centra, osim policije koja obezbjeđuje mjesto dešavanja i reguliše saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4 Doboj Teslić koji prolazi tik pored tržnog centra, zatekli smo dežurne ekipe Prve medicinske pomoći Tešanj čiji radnici pružaju prvu pomoć kupcima i radnom osoblju koji su doživjeli šok.

Tu su i vatrogasci PVJ Tešanj i DVD Jelah koji zajedno sa radnicima ovog centra račišćavaju krovnu konstrukciju, ne bi li što brže očistili parking i došli do zatrpanih vozila u kojima kažu da nije bilo nikoga.

I u Doboj-Jugu su grad, vjetar i bujičasti kanali u brdskim dijelovima općine nanijeli takođe veliku štetu usjevima, porodičnim kućama i imanjima, pogotovo u Matuzićima u Bosanskoj ulici na kojoj je nedavno skinuta stara asfaltna podloga, tako da je ovaj put pretvoren u jedan veliki bujičasti potok. Prema informacijama koje smo dobili iza 16 sati veliko nevrijeme je ponovo zahvatilo Gračanicu, posebno selo Orahovica kojom prilikom je grad polupao krovove, prozore na objektima, oštetio fasade, vanjsku rasvjetu i drugu infrastrukturu.

Posted by on 2014-08-24. Filed under Doboj Jug, Tešanj, Usora, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login