Opozicija ne odustaje od protesta, Dodik optužuje Zapad i Tursku

Banja Luka protesti

Banja Luka

Nakon što se predstavnici opozicionih partija okupljenih u Savez za promjene RS, nisu odazvali pozivu na sastanak u ponedjeljak poslije podne, koji je uputio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) je održao konferenciju za novinare koju je direktno prenosila Radio-televizija RS.

Dodik je želio sa predstavnicima parlamentarnih partija razgovarati o zakazanim protestima vlasti i opozicije, 14. maja u Banjaluci.

Za opozicione proteste je rekao kako ih pomažu i podržavaju inozemni krugovi, uz poruku:

“Dva mitinga u Banjaluci nisu visokorizična i bezbjednost neće biti ugrožena. Spreman sam kao predsjednik SNSD-a da preuzmem odgovornost za ljude koji budu dolazili na naš miting, tražeći civilizovano ponašanje, da kažu da su za RS, da su protiv izdaje partija koje će držati miting istog dana i da ne žele politiku izdaje RS. Naše informacije govore da iza mitinga opozicije stoje stranci, da je nedavno grupa Britanaca učestvovala u radu njihovog stranačkog organa, a prihvatili su i ponudu Bakira Izetbegovića i nekoliko ljudi iz Turske da pomognu miting. Nas interesuje koncept – jaka Republika Srpska, a BiH treba da bude u funkciji te jake RS. Mi ćemo pokazati da nas ima mnogo više nego onih koji su spremni na sarajevsku izdaju i na primanje turskih para da bi organizovali mitinge”, rekao je Dodik.

Komentarišući plakate opozicije na kojim piše “Oslobodimo Republiku Srpsku”, Dodik je rekao da ovaj entitet nije okupiran.

“Ako i jeste to onda radi međunarodni visoki predstavnik. Da su organizovali skup protiv njega i ja bih došao zalažući se da se skloni okupator koji se zove visoki predstavnik“, poručio je Dodik.

Dva svijeta

Prije Dodikovog obraćanja javnosti predstavnici stranaka okupljenih u Savez za promjene RS su ponovili da će organizovati protest i pored toga što nisu dobili odbrenje od vlasti grada Banja Luka.

Potpredsjednik Srpske demokratske stranke Ognjen Tadić je odluku obrazložio ovako:

“Kad mi kažemo da će biti protesti, onda će tako biti.. I nemamo ništa sa ljudima koji, šta god kažu, toga ne bude, uključujući referendum, bolji život, više zaposlenja, ekonomske reforme i koješta što su obećavali u narednom periodu. Mi smo dva svijeta“, kaže Tadić.

I pored odbijenice za održavanje protesta, protivnici politike Milorada Dodika i vladajućih partija okupiće se u subotu 14. maja u 12 sati u parku Mladen Stojanović, ponovio je Tadić, dodajući da će se kolona nakon toga uputiti prema Trgu Krajine, gdje će trajati miting pod nazivom “Srcem za RS”, koji istog dana organizuje Savez nezavisnih socijaldemokrata i njemu bliske partije.

“Kada narod odluči da na velikom narodnom protestu kaže šta misli, onda bi svi nivoi vlasti trebali da ćute i da saslušaju, a ne da se bave administrativnim peripetijama koje bi mogle, prije svega, da diskredituju njih. Niko nema pravo, sa rješenjem ili bez rješenja, da zabrani narodu RS da kaže šta misli i to je naš odnos prema svim administrativnim peripetijama u koje su se upleli”, rekao je Tadić, nazivajući protest u organizaciji vladajućih stranaka “režimskim” koji, kaže, nisu narodni protesti.

Tadić je pozvao organizatore “režimskog protesta” da ne rade stvari kojima će, kako ističe, doprinijeti ozbiljnim podjelama u narodu Republike Srpske.

Posted by on 2016-05-10. Filed under Banja Luka, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Rudo, Sokolac, Vijesti iz BH gradova, Višegrad, Zvornik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login