Organizatori prosjačenja u Sarajevu dnevno zarađuju više od 4.000 KM

prosjačenjeOrganizatori prosjačkih grupa u Sarajevu koji imaju i do 40 djece u svojim ”timovima” dnevno zarađuju više od 4.000 KM u situaciji kada statističke agencije objavljuju podatak da prosječna mjesečna plaća u BiH iznosi oko 830 KM.

Čelnici organizovanog prosjačenja u Sarajevu su nezaposlene osobe koje na biroima za zapošljavanje nemaju evidentiran nijedan radni dan, a zahvaljujući dobro razrađenoj metodologiji ”biznisa” vlasnici su skupocjenih stanova na atraktivnim lokacijama i vozaju automobile u vrijednosti višoj od 50.000 KM.

Iz mobilnog tima za prevenciju prosjačenja koji djeluje pri kantonalnom Centru za socijalni rad, Sarajevo za Agenciju Fena kažu da na putu za rješavanje ovog problema stoje djeca koja su angažovana iz drugih gradova i kantona, a za koje ne vrijede zakoni u KS-u, a odnose se na krivična djela u vezi s prosjačenjem.

U Sarajevu najviše maloljetnih prosjaka ima na području općine Centar, Novi Grad i Novo Sarajevo, a osim djece iz Sarajeva angažovana su djeca iz Kaknja, Visokog, Gradačca, Gračanice i Modriče, omjer ”domaćih i stranih” prosjaka je pola – pola.

Iz mobilnog tima navode da su organizatori upoznati o tome da MUP-ovi i centri iz Kantona Sarajevo ne mogu djelovati nad maloljetnicima iz drugih kantona i zbog toga dovode djecu iz Republike Srpske ili drugih kantona.

U zavisnosti od događaja u gradu, mobilni tim dnevno na saslušanje privede od petoro do 40-oro djece.

Stručni saradnik za borbu protiv trgovine djecom Senad Dorović je u izjavi za Fenu kazao da neka djeca krenu u dnevni centar i saslušaju govor pedagoga, spremni su na saradnju, ali dok ne izađu na ulicu, a za neku djecu moraju angažovati policijske službenike.

Dorović navodi da do sada nije bilo pokrenutih sudskih sporova protiv organizatora ove vrste kriminala, iako je mobilni tim dostavljao prikupljenu dokumentaciju.

Zbog velikog broja turista i gostiju u Sarajevu mobilni tim trenutno radi u dvije smjene, dok je broj intervencija izvan sezone znatno smanjen jer odlaze u Mostar ili prema moru.

Za angažovanje prosjaka iz udaljenih gradova su osigurani smještaj i hrana u Sarajevu, to jedino i dobiju kao naknadu za prosjačenje, a koji dolaze iz Kaknja ili Zenice svaki dan putuju vozom.

Njihov rad se nadgleda, a svakih 20 minuta im se uzima novac koji zarade.

Posted by on 2013-08-18. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login