Osam godina od smrti pape Ivana Pavla II

 Ivan Pavao II

Ivan Pavao II

 Ivan Pavao II, umro je u Vatikanu 2. aprila 2005. godine. Jedan je od velikih državnika 20. stoljeća i duhovni aktivist planetarnoga utjecaja.

Već na njegovom posljednjem ispraćaju vjernici su izvikivali “Santo subito!” – “Odmah svetac!”. Postupak je krenuo u izuzetno kratkom roku, dva mjeseca poslije smrti poljskog pape, zahvaljujući tome što je njegov nasljednik Benedikt XVI ukinuo odredbu koja je dopuštala pokretanje postupka tek pet godina nakon smrti.

Papa Benedikt XVI proglasio je 1. maja 2011. godine Ivana Pavla II blaženim, te proglasio njegovim blagdanom datum kada je Ivan Pavao II održao prvu sv. misu kao papa, 22. oktobra.

Agoniju Ivana Pavla II, čiji je pontifikat od 26,5 godina među najdužima u historiji, mediji su pažljivo pratili, a više od milion ljudi danima je dolazilo pokloniti se pred posmrtnim ostacima voljenoga Pape.

U 26 godina njegova pontifikata, posjetio je 130 država, proputovao 1,2 miliona kilometara, pa se računa kako je tokom putovanja obišao zemaljsku kuglu gotovo 30 puta.prvi je papa koji je posjetio gradove Azije, Afrike i Južne Amerike.

Papa je zagovarao pravo svakog naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu “kultura života”, promicao je međureligijski dijalog i mir i zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima i prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Papa Ivan Pavle II posjetio je BiH, Sarajevo, 1997. godine.

Posted by on 2013-04-02. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login