Osigurano 250 stipendija za brčanske studente

Brčko

Brčko

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su usvojili Odluku o visini i broju stipendija koje se dodjeljuju redovnim studentima za 2012. godinu, te Odluku o kriterijima i načinu po kojima će se ove stipendije dodjeljivati, izjavio je na konferenciji za novinare Esad Kadrić, šef Odjela za obrazovanje.

“Novina u odnosu na ranije godine je da ove godine imamo znatno veći broj stipendija predviđenih za mlade studente iz Brčko distrikta. Prošle godine smo imali 120, a ove 250 novih stipendija”, istakao je Kadrić.

Po njegovim riječima, kada je riječ o kriterijima oni u pravilu ostaju isti, tako da pravo na stipendiju imaju studenti iz distrikta koji su upisali drugu i više godine studija i koji su najmanje prethodnu godinu, zajedno sa roditeljima, stanovnici Brčkog, dok pravo ne stipendiju i dalje nemaju studenti prvih godina, izuzev četiri učenika generacije iz naših srednjih škola.

Kadrić je također istakao da je za deficitarne struke predviđeno 53 stipendije.

“Imamo 10 stipendija za doktore medicine, po tri za dipl. inžinjere elektrotehnike i mašinstva, početiri za inžinjere saobraćaja i inžinjere informacionih tehnologija, zatim za profesore Hrvatskog i Srpskog jezik po tri stipendije, po dvije za studente stomatologije i magistre farmacije, kao i nekoliko stipendija za ostale deficitarne struke”, precizirao je Kadrić.

Iz budžeta za ove svrhe, kako je Kadrić kazao, izdvojeno je milion i 200 maraka, od čega se 700 hiljada maraka odnosi na studente koji su ranijih godina počeli koristiti ovo pravo, dok je preostalih 500 hiljada maraka planirano za nove studente, tako da će prema izvršenim analizama, pravo na stipendiju ostvariti vjerovatno svi koji apliciraju ove godine, odnosno oko 95 posto.

Kadrić je još naglasio da studenti već u narednih sedam dana mogu očekivati raspisavanje Javnog poziva kako bi mogli aplicirati za stipendije od Vlade Brčko distrikta BiH.

Posted by on 2012-05-30. Filed under Brčko, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login