Osmomartovski marš u Sarajevu

Sarajevo, Osmomartovski marš Međunarodni dan žena obilježava se 8. marta. Nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.U organizaciji Fondacije CURE, Ženske mreže BiH, Mreže za izgradnju mira i brojnih pojedinaca danas će biti održan Osmomartovski marš u Sarajevu, koji će krenuti  od Jevrejskog muzeja do Trga djece Sarajeva.

Cilj marša je podsjećanje na vrijednosti Osmog marta, a centralna tema je “Desnica u svijetu – šta jačanje desnice znači za ženska prava?”.

“Želimo da dobijemo odgovor kako sadašnja struktura vlasti gleda na pitanje abortusa u BiH, da li žene imaju potpuno pravo da odlučuju o svojim tijelima, kako gledaju na medicinski potpomognutu oplodnju, na mobing, diskriminaciju, pitanje nulte tolerancije nasilja nad ženama, te pitanje marginalizovanih grupa žena koje se suočavaju s diskriminacijom”, navodi se u saopštenju.

Bosna i Hercegovina je potpisnica brojnih konvencija o pravima žena, ali one nisu primijenjene u praksi.

U Kući ljudskih prava u Sarajevu biće održana i tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena pod nazivom “Ljudska prava svim ženama u BiH: prema politici jednakih mogućnosti – izazovi i mogućnosti u pristupu pravdi”.

Tribina ima za cilj usmjeravanje pažnje na diskusiju o mjerama i politikama koje se poduzimaju protiv onih koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava žena.

Učesnici na tribini će biti  predstavnici bh. i međunarodnih institucija i organizacija civilnog društva.

Organizatori su Agencija za ravnopravnost spolova BiH, Uduženje “Žene ženama”, Udruženje “Žena Trnova” i Centar za pravnu pomoć ženama Zenica.

Posted by on 2015-03-08. Filed under Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login