Otežano odvijanje saobraćaja u BiH

Bosna i Hercegovina, snijeg, nevrijemeObilne snježne padavine, koje su zahvatile cijelu Bosnu i Hercegovinu, uslovile su otežano odvijanje saobraćaja na svim putnim pravcima, saopšteno je iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske.

Na putevima prvog prioriteta, kao i na mnogim magistralnim putevima, ugaženog snijega na kolovozu ima do pet centimetara, dok su regionalni putevi – putevi trećeg prioriteta, većinom zasniježeni i na kolovozu ima 20 ili više centimetara novog snijega.

Zbog velikih snježnih nanosa i lavina od jutros je zatvoren magistralni put Nevesinje – Gacko. U prekidu je saobraćaj na putnim pravcima Sarajevo – Foča, u mjestima Krupac i Miljevina, i Rogatica – Višegrad prema Ustiprači.

Saobraćaj je potpuno obustavljen i na putnim pravcima Miljevina – Dobro Polje i Gacko – Foča, gdje se u snijegu između lavina zateklo nekoliko vozila, kojima još nije stigla pomoć. Neprohodan je i putni pravac Pale – Jahorina, Krupac – Trnovo, te regionalni put Kifino Selo – Ulog preko prevoja Morine, kao i put od Graničnog prelaza Hum – Šćepan Polje ka unutrašnjosti Crne Gore.

Na dionici magistralnog puta Boljačić Kosa – Tjentište stalno dolazi do pojave novih lavina, zbog čega je ova dionica zatvorena. Angažovane su i policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Gacko i Foča.
Na magistralnom putu Doboj – Derventa, preko prevoja Modran i Rabić, ne preporučuje se saobraćanje teretnim vozilima.

Zbog snježnih nanosa ili lavina u prekidu je odvijanje saobraćaja na dionicama magistralnih puteva Gornji Vakuf – Prozor, Bugojno – Kupres i Stolac – Neum. Povremeno su neprohodni putni pravci Olovo – Kladanj i Kladanj – Vlasenica.

Svi regionalni i lokalni putevi na području Olova, Kaknja, Visokog i Neuma zatvoreni su za saobraćaj, kao i putni pravci Glamoč – Drvar, Breza – Vareš i Kreševo – Kiseljak.

Za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere preko svih prevoja, obavezna je upotreba lanaca.

Na graničnim prelazima nema zadržavanja.

Vremenska prognoza za 4. februar

U BiH danas će biti oblačno sa snijegom, a na jugu je moguća susnježica i kiša.Vjetar će biti slab do umjeren, sjevernog i sjeveroistočnog smjera, na jugu bura.

Najviša dnevna temperatura biće od minus 12 do šest, na jugu do tri stepena Celzijusovih.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Kupres i Ivan Sedlo minus 18 stepeni, Sarajevo i Bugojno minus 14, Jajce i Livno minus 13, Tuzla, Zenica i Drvar minus 12, Bihać i Gradačac minus 11, Sanski Most i Goražde minus deset, Bjelašnica minus osam, Mostar minus sedam, Neum nula stepeni Celzijusovih.

Visina snježnog pokrivača u 7.00 časova: Bjelašnica 217 centimetara, Ivan Sedlo 170, Sarajevo 101, Kupres 95, Bugojno 58, Livno 54, Mostar 52, Drvar 44, Zenica 38, Goražde 37, Jajce 36, Tuzla 32, Bihać, Gradačac 30, Sanski Most 21, Neum 12 centimetara.

Posted by on 2012-02-04. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login