Otvaranje Mediteran Film Festivala

Mediteran Film FestivalDanas će u Širokom Brijegu biti otvoren 12. po redu “Mediteran Film Festival”, najstariji festival dokumentarnog filma u regiji.

U konkurenciji za nagrade žirija i publike će ove godine biti prikazane projekcije 21 filma iz 11 zemalja koji će se boriti za nagradu “Kristalni projektor” i novčane nagrade koje osiguravaju sponzori festivala.

Članovi žirija 12. MFF-a su Elena Oroz, španjolska redateljica, Srđan Vuletić, bosanskohercegovački redatelj te hrvatski redatelj Mladen Ćapin. Oni odlučuju o dvije nagrade, a to su ‘Grand Prix Jack Daniel’s’ te specijalna nagrada žirija, a filmove će ocjenjivati i publika sistemom da svaki posjetitelj ocjenjuje pet filmova ocjenama od jedan do pet te se ocjene zbrajaju od volontera festivala. Na taj način, film koji dobije najvišu ocjenu dobiva nagradu publike.

Zdravko Mustać, hrvatski redatelj alternativnog, odnosno eksperimentalnog filma, bit će voditelj radionice za alternativni film koja će trajati četiri dana, počevši od 22. augusta. Zainteresirani posjetitelji će moći vidjeti kako nastaje eksperimentalni film te imati prigodu sudjelovati u stvaranju jednoga. U sklopu festivala će biti prikazano i 12 alternativnih filmova domaćeg redatelja Josipa Galića, a to je i cilj ovogodišnjeg festivala, predstavljanje domaćeg alternativnog autora.

U sklopu 12. MFF će u pretprogramu u prva dva dana biti prikazano pet dokumentarnih filmova iz programa American Documentary Showcase i to u suradnji s američkom ambasadom u BiH, a riječ je o poznatim ostvarenjima među kojima su bili i kandidati za nagradu Oscar.

Bit će upriličene i projekcije dvaju filmova domaćih redatelja u dijelu “Off Special Programa”. Riječ je o filmovima “Zelenkapica” redatelja Vladimira Mikulića, a riječ je o parodiji o Crvenkapici i “3 Dana” redatelja Zdenka Jurilja, koji govori o zaustavljanju tenkova JNA u mjestu Polog 1991. godine. Festival će zatvoriti film “Soundtrack za revoluciju” redateljskog dvojca Billa Guttentaga i Dana Sturmana. Film govori o američkom pokretu za ljudska prava.

U zabavnom dijelu programa, uz ostale, učestvovat će splitska grupa TBF, koja će nastupiti u petak, 26. augusta, a organizatori su najavili i dobru zabavu nakon projekcija.

Tomislav Topić, direktor Festivala, ističe kako očekuje dobru posjećenost projekcijama filmova jer se radi o dobrim filmskim ostvarenjima, ulaz je besplatan a svaku večer nakon projekcija vlada opuštena, obiteljska atmosfera među posjetiteljima.

“Svi oni koji posjete MFF, vrate se i slijedeće godine jer su oduševljeni i filmovima i atmosferom. Publika svojom posjetom i upozna na neki način svijet dokumentarnog filma koji nije toliko eksponiran kao igrani, a radi se o odličnim filmovima koji su poznati u vlastitom žanru”, zaključio je Topić.

Mediteran Film Festival trajat će do subote, 27. augusta.

Posted by on 2011-08-22. Filed under Široki Brijeg, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login