Otvorena izložba “Open Spaces”

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

U Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu je otvorena izložba pod nazivom “Open Spaces”.

“Izložba je dio jednog većeg projekta pod nazivom „1914/2014 – bojno polje sjećanja” i to je pozorišna predstava. Zahvaljući Goethe-Institutu imali smo priliku da putujemo kroz jugoistočnu Evropu, tačnije kroz Sarajevo, Beograd i Istanbul i da istražujemo sve što je potrebno za predstavu i ono što smo prikupili je predstavljeno ovdje”, izjavila je Regine Dura koja potpisuje koncepciju izložbe i koja je radila dramaturgiju te pozorišne predsteve.

Izložba prikazuje pronađeni materijal iz Sarajeva, Beograda i Istanbula – historijski, novinski članci, vojni izvještaji, lična sjećanja i slično.

Dura je naglasila da je izložba nastala iz glasova građana, historičara, radova studenata, te da se svaki put mijenja i raste. Prikazana je u Berlinu, Vajmaru , Beogradu, Istanbulu i svaki put je dobivala dodatne sadržaje.

“Clj nam je bio da putujemo, da slušamo ljude, stručnjake, historičare, ali i građane, prolaznike, da sagledamo različite perspektive. Što se tiče Sarajeva, odnosno BiH, radovi su nastali za vrijeme jedne radionice sa studentima u Sarajevu gdje su oni na temu posljednjeg rata izrađivali različite radove, fotografije i tekstove. Zamolila sam studente da svako od njih ponese jedan lični predmet koji je vezan za rat, bilo da se radi o Prvom svjetskom ratu ili posljednjem ratu na ovim prostorima”, kazala je Dura.

Direktorica Goethe-Instituta u BiH Charlotte Hermelink je kazala da je izložba zamišljena kao živi arhiv koji nudi mogućnost za promišljanje historije i za preispitivanje vlastitih shvatanja.

“Naš cilj nije da ljudi usvoje jedno mišljenje nego da ljudima damo mogućnost da se suoče sa prošlošću i da svako na svoj način stvori svoje mišljenje u vezi s tim”, kazala je Hermelink.

Projekt su pokrenuli Goethe-Instituti u jugoistočnoj Evropi, a koproducent projekta za Sarajevo je Sarajevski ratni teatar SARTR.

Predstava „1914/2014 – bojno polje sećanja“ bit će prikazana 11. oktobra u okviru ovogodišnjeg festivala MESS.

 

 

Posted by on 2014-10-07. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login