Otvorena izložba sarajevskih ratnih fotografa

Sarajevo

Sarajevo tokom rata

U sklopu Modula memorije 2012., odnosno u povodu obilježavanja 20 godina od početka opsade Sarajeva u subotu je u sarajevskoj galeriji “Java” otvorena izložba umjetničkih fotografija pod nazivom “Ratna java”, bh. ratnih fotografa Dejana Vekića, Zorana Kanlića i Danila Krstanovića.

Izloženo je 30-ak fotografija nastalih od 1992. do 1995. godine, koje oslikavaju atmosferu ratnog Sarajeva, sugerirajući dramu i tragediju kroz koju su prošli žitelji ovog grada, ali i otpor zlu i nepokolebljivi slobodarski duh sredine u kojoj su nastale.

Uz fotografije rađene u crno-bijeloj tehnici, publici je prikazan i Vekićev autorski video.

Izložbu je otvorio umjetnik i kustos galerije “Java” Damir Nikšić, podsjećajući da je izložba ratnih fotografija dio ciklusa koji je započeo u juanuaru ove godine postavkom Dejana Vekića pod nazivom “kaoSarajevo” (20 godina poslije).

Fotografije s izložbe “kaoSarajevo” obišle su sve značajnije svjetske galerije i muzeje umjetnosti – od Centra Pompidu (Pariz) do Muzeja holokausta (Washington).

Dejan Vekić je rođen u Sarajevu 1971., gdje je završio Srednju umjetničku školu, a zatim i grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti.

Zoran Kanlić je rođen u Donjem Vakufu 1954. Studirao je fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Profesionalno se bavi fotografijom. Između 1983. i 1984. radio je za potrebe Olimpijskog komiteta u realizaciji ZOI Sarajevo´84.

Danilo Krstanović je rođen 1951. godine u Sarajevu, gdje i danas živi i radi.  Od 1978. do 1996. zaposlen je kao fotograf u sarajevskom “Oslobođenju”. Radi u agenciji Reuters.

Izložba fotografija Ratna java bit će otvorena do 21. aprila.

Posted by on 2012-04-09. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login