Palestinska država je trebala već odavno da postoji

PalestinaGlavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon ponovo je kazao u petak da podržava stvaranje palestinske države koja je “trebalo da postoji već odavno”, a za koju se Palestinci spremaju da zatraže ulazak u ovu organizaciju u svojim granicama iz 1967.

“Vizija o dvjema državama koje bi omogućile Izraelu i Palestincima da žive jedni uz druge u miru i sigurnosti ispravna je i ja je u potpunosti podržavam”, izjavio je Ban novinarima za vrijeme posjete Australiji.

“Podržavam težnju Palestinaca da dobiju državu Palestinu, nezavisnu i suverenu. Trebalo je odavno da postoji”, ocijenio je diplomat.

Ove riječi su izgovorene u trenutku kada se Palestinci spremaju da da na Generalnoj skupštini UN-a u septembru zatraže priznavanje svoje države, čemu se protive Izrael i SAD, a evropske zemlje su podijeljene u odnosu na ovo pitanje.

Sjedinjene Američke Države su odmah saopćile da će “uložiti veto” na svaki potez Palestinaca u Vijeću sigurnosti, ocijenivši da se pitanje palestinske države može rješavati “samo pregovorima.”

Posted by on 2011-09-09. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login