Papandreu na turneji po prijestonicama Evrope

Papandreu

Papandreu

Grčki premijer Papandreu je u petak, posjetom Berlinu, počeo turneju po evropskim prijestonicama čiji je cilj osiguravanje podrške za njegov najnoviji paket mjera štednje.

Dok se između Atine i Berlina sve više zaoštrava verbalni rat, Papandreu je održao ključne razgovore s njemačkim kancelarom Angelom Merkel, nakon kojih je otputovao u Pariz na sastanak s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem.

Iduće nedjelje grčki premijer u Washingtonu će održati razgovore s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom.

I dok je drakonsko smanjenje budžeta, koje je ranije ove sedmice objelodanjeno u Atini, pomoglo da se investitori uvjere da su grčke vlasti sposobne da kontrolišu javni dug, Papandreu je kod kuće pao u nemilost.

Demonstranti su se ispred zgrade parlamenta u Atini sukobili s odredima specijalne policije, a aerodromi, vozovi podzemne željeznice i autobuski saobraćaj u glavnom gradu su stali.

Grčki premijer je iskoristio razgovore u petak u Berlinu kako bi umanjio značaj najnovijih anketa javnog mnjenja i poručio njemačkom lideru da je grčki narod uvidio neophodnost provođenja oštrih mjera kako bi se obuzdao ogroman deficit.

Iako Papandreua i dalje očekuje vrlo osjetljiva bitka s grčkom javnošću, najnovije mjere uspijele su da ublaže krizu na finansijskim tržištima.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-07. Filed under Svijet. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login