‘Par-nepar’ za jedan dan, smog zauvijek

Sarajevo, zagađenje

Sarajevo, zagađenje

Vlada Kantona Sarajevo (KS) ukinula je epizodu uzbune i vratila na stepen upozorenja zbog zagađenja vazduha. Mjere ograničenja kretanja automobila po sistemu „par-nepar“ koje je donio Operativni štab Vlade KS nakon dan i pol primjene su ukinute. Prethodno je objavljeno da je količina zagađujućih materija u vazduhu slična kao i proteklih dana – od osam do 10 puta je viša od vrijednosti koje ne ugrožavaju zdravlje ljudi. Ali, kako je navedeno, odluka Vlade je donesena zbog zabilježenog pada zagađujućih čestica u zraku.

„Može se reći da je u Sarajevu zaustavljen trend rasta koncentracije lebdećih čestica. One su još na nivou jučer, prekjučer, možda pet do deset posto niže. Međutim, koncentracija azotnih oksida koje su direktno emitovane u najvećoj količini iz saobraćaja su manje za nekih 30 do 40 posto“, rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Enis Omerčić iz Odsjeka za kvalitetu vazduha Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Mjere koje je Vlada Kantona Sarajevo prvi put donijela, iako je Sarajevo prošle godine bilo treći najzagađeniji glavni grad Evrope, pa ih onda brže bolje ukinula – ostale su, čini se,bez efekta.

Drugi gradovi Evrope se bore protiv aerozagađenja, ali na drugačiji način.

“Trenutne mjere su faktički samo gašenje požara. Primijenjena je jedna vrlo nepopularna mjera, ali to je mjera koja se poduzima svugdje u svijetu. Recimo, Pariz zaustavi pet miliona vozila kada ima mnogo manje koncentracije štetih čestica na mjernim stanicama“, smatra Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Problem aerozagađenja prisutan je u Tuzli i Jajcu, dok je u Zenici najnekvalitetniji zrak. U Federalnom hidrometerološkom zavodu kažu da je uz lebdeće čestice, u Zenici prisutna visoka koncentracija sumpor-dioksida. I tako je već godinama. Vlastima nedostaju kvalitetne ideje kako bi se riješio problem aerozagađenja.

“Suštinsko rješenje je sa dva-tri cilja. Treba imati u vidu da moramo ugalj izbaciti iz potrošnje. Ugalj je najveći zagađivač što se tiče sumpor-dioksida, a dopinosi i sitnim česticama prašine.

Naravno, ne može se zabraniti ljudima da lože ugalj. Treba u zimskim mjesecima subvencionirati ili barem da bude ista cijena, uglja, plina pa čak i struje. Znači da ekonomskim mjerama ili nižim cijenama utičemo da se ugalj izbacuje. Treba poduzimati mjere utopljavanja zgrada. Trebamo početi koristiti i druge izvore energije-sunca ili vjetra”, objašnjava stručnjak za kvalitet vazduha Martin Tais, koji je ponudio neka dugoročna rješenja.

Tolerantna vrijednost letećih čestica (PM10) u vazduhu je oko 50 mikrograma po metru kubnom, a u Sarajevu, u zavisno od dijela grada je od 400 do 500 mikrograma. Aerozagađenje direktno oštećuje i pogoršava zdravlje ljudi. Pulmolog i alergolog Zehra Dizdarević objašnjava da u zavisnosti od veličine čestice ( PM10) i načina ulaska u organizam imamo posljedice po zdravlje.

“U zavisnosti od veličine čestice (PM10) i načina ulaska u organizam imamo posljedice po zdravlje”, upozorava pulmolog i alergolog Zehra Dizdarević.

“Veće čestice zadržavaju se u gornjim disajnim putevima u području nosa i dolazi do tzv. rinitisa, do lažnog prehladnog stanja. Onda se spušta malo niže na faring, na laring, znači na grlo. Spušta se na traheju, dolazi do bolova u grudima. Ukoliko su čestice manje, spušta se u niže dijelove disajnih puteva, pa dolazi do bronhitisa, do aktivacije astme.

Ukoliko su još manje dolaze do alveola, do najudaljenijih disajnih puteva i dolazi do tzv. bronhoalveolistisa. Ukoliko je ta koncentracija veća i duže traje, može doći i do malignih oboljenja, a utiču i na kardiovaskularni sistem”, upozorava doktorica Dizdarević.

Situacija je drugačija ako je riječ o gasovima, dodaje Dizdarević:

“Ukoliko su bolje solibilni gasovi dolazi do zadržavanja u gornjim disajnim putevima. Ukoliko je solibinost slabija onda se ono spušta niže i nihov put je otežaniji”.

Očigledno se sve svelo na pojedinačnu zaštitu. Stručnjaci upozoravaju da se treba kretati što manje, pogotovo ujutro i navečer. Trebaju se nositi maske i piti više tečnosti.

Posted by on 2016-12-27. Filed under Hadžići, Ilidža, Ilijaš, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova, Vogošća. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login