Park prirode “Tajan” jedinstvena je zelena oaza

Tajan

Tajan

Jedan od najatraktivnijih i najznačajnijih turističkih lokaliteta u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine je Park prirode “Tajan”, čijoj je promociji proteklih nekoliko godina posvećena posebna pažnja.

Područje Parka prirode “Tajan”, koje se nalazi na tromeđi općinskih zajednica Zavidovića, Kaknja i Vareša, na nadmorskoj visini od 1.297 metara, predstavlja jednu je najatraktivnijih turističkih ponuda.

Ova biserna zelena oaza prebogata je kanjonskim usjecima, prirodnim kamenim mostovima s pećinama, jezerima, speleološkim objektima, netaknutom prirodom i endemskim biljkama.

Da se lokalitet Parka prirode “Tajan” ponudi posjetiteljima kao gotov turistički proizvod i pretvori u atraktivnu turističku destinaciju pobrinuli su se izvanredni poznavaoci ovog područja i Turistička zajednica Zeničko-dobojskog kanatona, koja je u saradnji s Evropskom unijom realizirala projekt uređenja parka prirode, pretvorivši ga u ponudu kojom se kroz “srce na dlanu” nude adrenalinske i avanturističke ture, upotpunjene ponudama
ekoturizama, geoturizama i sportskog turizma.

TajanKoliko Park prirode “Tajan” znači za turizam u Bosni i Hercegovini najbolje govore brojne posjete turističkih grupa i ljubitelja prirode, kojima je u Bosni i Hercegovini i regionu interesantna ova vrsta turizma. Naravno da bi se došlo do planiranog i željenog broja turističkih i rekreativnih posjeta urađeno je puno na uređenju lokaliteta u skladu s normama koje vrijede za slične parkove prirode.

Sanirano je stanje atraktivnog jezera Mašica, zatim uređene i posjetiteljima prilagođene dvije pećine ‘Srednja stijena’ i ‘Lukina pećina’, izgrađene planinske pješačke staze od jezera Mašica do spomenutih pećina i izgrađeni tornjevi za osmatranje divljine i prirodnih ljepota.

U okviru Parka prirode “Tajan”, što je veoma važno ljubiteljima brdskog biciklizma, uređeno je u skladu s evropskim normama GPS markacijama oko 200 kilometara staza za brdski biciklizam, urađeni profili svih staza za planinarenje i turno skijanje, te izgrađen objekt Turističkog info-centra na “Tajanu” i postavljena turistička signalizacija. Ono što je najvažnije sigurnost posjetilaca je na izuzetnom nivou, a za potrebe posjetilaca je na raspolaganju deset obučenih planinskih vodiča s međunarodno priznatim certifikatima, koje posjeduje i dodatno licenciranih 11 članova ‘Gorske službe spašavanja’.

TajanLokalitet “Tajana” je opskrbljen  mrežom od 15 mjesta koje pružaju usluga smještaja u prirodi, na principu B/B (noćenje – doručak). Svaki od ovih lokalnih objekta je u direktnoj vezi s terenskim uredom stanice Gorske službe spašavanja, a u okviru Parka prirode “Tajan” može se iznajmiti specijalizirana sportska, rekreativna i zaština oprema, kao što su brdski bicikli, krplje, speleološka oprema i mnogi drugi rekviziti za uživanje u prirodnom okruženju.

Puno toga je do sada urađeno na promociji Parka prirode “Tajan” s brojnim promotivnim materijalima, među kojima je najviše turističkih i informativnih kataloga, a u vrijeme elektronskih medija urađena je web stranica www.tajan.ba i facebook stranica. Ovaj lokalitet često se može naći u ponudi na brojnim domaćim i međunarodnim turističkim sajmovima na kojim se posjetitelji obavještavaju o specijaliziranim aktivnostima koje se organiziraju u okviru Parka prirode, kao što su biciklističke XC trke, speleo-kampovi, planinarske trasverzale, fototakmičenja, te planinarska okupljanja.

Nakon učešća na sajmovima i prigodnih promocija česte su i posjete organizovanih grupa turističkih agencija i touroperatora iz regije, tako da su turistički radnici iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Srbije i Makedonije česti gosti Parka prirode “Tajan”.

Posted by on 2014-08-26. Filed under Top Destinacije, Turizam. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login