Patrick Moon: Mnoge žene u BiH i svijetu se i dalje suočavaju sa strašnim izazovima

Patrick Moon

Patrick Moon

Ukoliko se ženama pruži jednaka šansa da rade i zarade za život, društva su uspješna, poručio je u komentaru na svom blogu, u povodu predstojećeg Međunarodnog dana žena, američki ambasador u BiH Patrick Moon, saopćeno je iz Ambasade SAD-a.

Ambasador navodi da se ovaj datum u početku slavio da bi se odala počast onima koji su se borili protiv diskriminacije i za jednakopravnost žena, uključujući njihovo pravo da glasaju i obnašaju javne funkcije.

Danas, smatra on, obilježavajući Međunarodni dan žena, govorimo o napretku koji je postignut, slavimo hrabrost i odlučnost žena koje su uspjele promijeniti situaciju u svojim zajednicama i zemljama, te se fokusiramo na sljedeće korake kojima bi se osigurala ravnopravnost žena u društvu.

“Kao što je državna tajnica Hillary Clinton kazala u nekoliko navrata, ključni izazovi 21. stoljeća u oblasti sigurnosti, upravljanja, zaštite okoliša i ekonomije ne mogu biti prevladani bez sudjelovanja žena na svim nivoima društva. Mislim da se svi slažemo da su, ukoliko su žene dobrog zdravlja i obrazovane, njihove porodice su uspješnije. Ukoliko žene nisu izložene nasilju, njihove su porodice uspješne. Ukoliko se ženama pruži jednaka šansa da rade i zarade za život, društva su uspješna. I ukoliko žene obavljaju funkcije u vlastima i ukoliko se njihov glas jasno čuje, njihovo prisustvo direktno utiče na društvo, mir i sigurnost, kao i na jačanje demokratije”, naveo je Moon.

Sve veći broj žena zauzimaju ključne pozicije u svim sferama života. Naprimjer, u Bosni i Hercegovini na pet mjesta zamjenika ministara na državnom nivou nalaze se žene. Međutim, uprkos napretku, istina je da se mnoge žene u Bosni i Hercegovini, u Sjedinjenim Državama i širom svijeta i dalje suočavaju sa strašnim izazovima.

“Zašto nema više žena na najvišim pozicijama u vlastima i u političkim strankama? Zašto je toliki broj žena na spiskovima nezaposlenih? Zašto još veliki broj žena i djevojčica završe kao žrtve porodičnog nasilja i silovanja i zašto mnogi počinioci ovih djela prođu, u najboljem slučaju, s packom po ruci? Ovo su neka od teških pitanja na koje trebaju odgovoriti naše vlasti i građani”, upozorio je ambasador Moon.

Posted by on 2012-03-08. Filed under Bosna i Hercegovina. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login