Pesimistična prognoza guvernera centralne Banke Grčke

euriGrčka privreda će ove godine zabilježiti veći pad nego što prognozira vlada, izjavio je guverner Banke Grčke Jorgos Provopulos. U izjavi za Rojters, Provopulos je ocijenio da će, zahvaljujući „smjelim” mjerama vlade za smanjenje nagomilanih dugova od 300 milijardi eura, Grčka ove godine zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od dva odsto.

Njegova prognoza se kosi sa projekcijom ministarstva finansija, koje priznaje da grčka privreda neće ispuniti zvaničnu prognozu, koja predviđa pad od 0,3 odsto, ali ne očekuje ni da će rezultati biti loši kao prošle godine, kad je BDP pao za dva odsto.

Prognoza grčke centralne banke je pesimističnija od očekivanja mnogih ekonomista, ali nije tako loša kao procijena iz izvještaja Europske komisije o najnovijim mjerama Grčke za smanjenje deficita, prema kojoj će BDP te zemlje u 2010. godini pasti za najmanje 2,25 odsto.

Tržište pomno posmatra stanje grčke privrede kako bi uočilo moguće znakove većeg pada, što bi ugrozilo ostvarivanje cilja za smanjenje budžetskog deficita na ispod tri odsto BDP-a do 2012, sa prošlogodišnjih 12,7 odsto i izazvalo nove probleme za stabilnost zajedničke europske valute.

bih-x.info

Posted by on 2010-03-13. Filed under Ekonomija. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login