Pet nagrada za predstavu Elijahova stolica

Predstava Elijahova stolica nastala u koprodukciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Beograda, odnijela je pet nagrada na 19. Međunarodnom festivalu malih scena, među kojima je i nagrada za za najbolju mladu glumicu koju je dobila bh. glumica Maja Izetbegović.

Predstava rađena prema romanu Sarajlije Igora Štiksa, na festivali održanom u Rijeci od 3. do 9. maja 2012., dobila je nagrade za režiju (Boris Liješević), dramaturgiju (Darko Lukić), glavnu mušku ulogu (Svetozar Svetković), nagradu publike, a bh. glumica, Maja Izetbegović proglašena je najboljom mladom glumicom.

U konkurenciji osam predstava iz pet zemalja odlučivao je žiri u sastavu: Snježana Banović, redateljica iz Zagreba, Dušanka Stojanović Glid, dramska glumica iz Beograda i Damir Orlić, dramski glumac iz Rijeke.

Predstava Elijahova stolica Predstava u izvedbi beogradskog teatra, čija se radnja odvija u opkoljenom Sarajevu, premijerno je izvedena u oktobru 2010 u Beogradu, a prvu reprizu imala na 50. Internacionalnom teatarskom festivalu MESS.

Posted by on 2012-05-16. Filed under Kultura. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login