Planinari spriječili stvaranje deponije na Bjelašnici

Nakon što su proteklih dana primili poziv da se na lokaciji Masiv Bjelašnice – Ormanj stvara divlja deponija, članovi udruženja Ambasadori olimpijskih planina i volonteri u subotu su rano ujutru krenuli u akciju čišćenja, koja je trajala punih osam sati. Akciju su nastavili i u nedjelju, ali na Planinici HNK Čabulja i ova akcija je trajala nešto kraće.

Planina Bjelašnica, foto Ajdin Kamber
Planina Bjelašnica, foto; Ajdin Kamber

Na obje lokacije, kako su istakli iz Udruženja, bilo je dosta i starog i novog otpada, piše Novi Val.

„Na prvoj lokaciji bilo je dosta zapaljenog otpada gdje smo pronašli i veliku količinu istopljene plastike. Taj dan smo prikupili 15 vreća, to jeste 320 kilograma otpada, koje smo morali dva puta nositi do prvog kontejnera. Zbog toga smatramo da bi tebalo bar još jednom otići na ovu lokaciju kako bi se makar privremeno riješio ovaj problem“, kazali su Ambasadori olimpijskih planina.

Nakon što su prvi dan, i u manjem broju, imali mnogo posla oko čišćenja lokacije, drugi dan akcije, u nedjelju, je bio nešto lakši. Jednostavnije su došli do lokacije, do Planinice na Čabulji i dosta brže su je očistili.

„Na vrhu Planinica, na planinskom lancu Čabulja, je bilo dosta manje otpada tako da smo je brže i očistili, a ovdje smo skupili skoro pet kesa, to jeste oko 100 kilograma. Pronašli smo dosta limenki, plastičnih flaša, konzervi i drugog otpada. Sav otpad sa ovog pohoda smo uredno odložili u jedan kontejner“, saopštili su iz ovog udruženja.

Iz udruženja Ambasadori olimpijskih planina poručili su kako se pitanje otpada, a posebno onog teško razgradivog, građevinskih materijala i slično, treba rješavati na višim instancama, zakonskim putem i zabranom odlaganja koje će zaista doprinijeti do svakog čovjeka i na taj način osvijestiti ljude o štetnosti za čiji nastanak je dovoljno odlaganje samo jedne plastične kese u prirodi.

Udruženje, zajedno sa PD Bjelašnica, redovno poziva sve dobrovoljce da se pridruže pohodima i akcijama putem svojih društvenih mreža i drugih digitalnih kanala komunikacije. Osim toga, rade i na dizanju svijesti svih ljudi, a prvenstveno planinara da nose svoj otpad sa sobom i odlažu u za to predviđena mjesta.

Posted by on 2022-07-03. Filed under Magazin, Mostar, Planinarenje, Sarajevo, Vijesti iz BH gradova. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Both comments and pings are currently closed.

You must be logged in to post a comment Login